Директорът на РЗИ София призна, че затварянето може да продължи повече от 10 дни

3097
Директорът на РЗИ София призна, че затварянето може да продължи повече от 10 дни
Снимка: БГНЕС

Доста е притеснителен процентът и ръстът на смъртността на 100 000 души население. Самата смъртност е факт заради комплекс от фактори. В годините назад се пропусна превенцията и контрола на хроничните заболявания като диабета, еднокринните заболявания, хипертонията. Може би заради това има картбланш за вируса да покаже своята агресивност при уязвими групи. Това заяви директорът на РЗИ София д-р Данчо Пенчев.

Човек трябва да е отговорен към собственото си здраве, а не да се търси лечение при персистиране на болест, е позицията на Пенчев.

Сдруженията на Алибегов и Коларов поискаха или затваряне на всички бизнеси, или отваряне на всичко

С поредна позиция, насочена като критика срещу готвените мерки по затваряне, излязоха водените от Ричард Алибегов и Емил Коларов браншо...

Директорът на РЗИ де факто не отговори на въпрос на Нова телевизия защо не се почна с национални мерки, а имаше опит за регионален подход. Всяка една мярка, която се въвежда, е за определен период от време и се очаква резултат, по думите му. Той не се съгласи и, че се чака да стане лошо, за да се вземат мерки, а не да се действа превантивно.

Попитан дали новите мерки ще проработят, след като са само за 10 дни, отговорът беше, че хората, които не смятат, че мерките помагат, следва да помислят за тези, които още не са преболедували или ваксинирани. Напълно е възможно след 10-тия ден да не се отвори, но се надяваме мерките да дадат ефект, посочи Пенчев.

Попитан дали ако след 10 дни пак данните са за 4000 заразени на ден, отговорът беше, че тогава вече сме в плато и се прави оценка на много неща, сред които натискът върху болниците. „Много притеснен съм и съм притеснен не за броя на леглата. Притеснен съм от натиска, който персоналът в лечебните заведения изпитват. Стигаме дотам, че и физически, и психически се изчерпват хората, които са в ковид-зони”, коментира директорът на РЗИ София. По думите му, все още в София има свободни легла – 1801 легла за неусложнени случаи и 115 за интензивни, „което е малко”.

Същевременно председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов посочи, че 30 000 души, които са били част от бранша, вече са сменили професията си. На въпрос кой ще работи, когато някога отворят, отговорът беше: „Не знам”. Според него, ако сега бяха затворени само заведенията, щяло да си остане до лятото.

Представяте ли си, ако всички в здравната система решат, че не искат да работят, защото някой в ресторантите иска да работи

Това заяви директорът на "Пирогов" професор Асен Балтов, след като в анкета на Нова телевизия беше показано, че 67% от гласувалите не и...

Пенчев специално коментира лекарството "Ивермектин", с изрично подчертаване на личното му мнение. При него този препарат подействал много добре. Пред Actualno.com проф. Радка Аргирова обаче каза, че според нея не бива това лекарство да се ползва за лечение на коронавирус и че не дава резултатът, който хората очакват.

Още: Защо 10 дни затваряне? Ангелов отговори, че пациентите излизали по-бързо от болница

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване