Доц. Андрей Чорбанов: Срещу вирусите трудно се прави лекарство, истинската превенция е във ваксината

5560
Доц. Андрей Чорбанов: Срещу вирусите трудно се прави лекарство, истинската превенция е във ваксината
Снимка: iStock

Сигналите за създаването на ваксина за COVID-19 са по-скоро оптимистични. Това заяви в предаването „Още от деня“ по БНТ доц. Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по експериментална имунология към БАН.

Според доц. Чорбанов, реалното решение на проблема с коронавируса се крие по-скоро в създаването на ваксина, отколкото в намирането на лекарство. „Срещу вирусите много трудно се прави лекарство. Лекарство се прави срещу нещо, което може да бъде убито. В случая с вируса, той не е жив организъм, за да бъде убит. А това, което наричат "лекарства" много хора, са различни пътища, с които спираме навлизането на вируса в клетката. Затова по-скоро не възлагам надежди“, уточни той.

СЗО: Коронавирусът вече е пандемия

Световната здравна организация обяви все по-разпространяващата се зараза с коронавирус за пандемия. Това стана ясно преди минути. "Ние...

"Истинската превенция срещу вирусите са ваксинациите, но срещу някои вируси не е лесно да се направи ваксина", каза той. „Срещу този сигналите са по-скоро оптимистични, защото той има до момента много ниско ниво на мутации, което предполага, че правенето на една ваксина ще даде едно ниво на стабилен имунен отговор след ваксинация, което да бъде универсално във времето за всички тези негови малки мутации по всички краища на света“, допълни доцентът. Той уточни, че създаването на ваксина отнема месеци, а тестването им може да продължи година и половина - две.

Запитан за изтеклата вчера в медиите информация, че наша компания е разработила молекула, която убива коронавирусите, доц. Чорбанов заяви, че е скептично настроен.  „Това, че вирусът бива убит в една чаша с някаква терапия, нищо не значи. Защото вирусът не живее в чашата. Вирусът винаги живее в нас и ние трябва да правим сметка, че третирайки организма си, много от терапиите, които упражняваме, опитвайки да убием вируса, могат да имат негативно отношение към нашите клетки и органи и това нещо може да се прояви във времето. Така че трябва да бъдем много внимателни“, категоричен бе експертът.

Според доцента мерките, които се взимат за коронавируса, няма да са ефикасни. „Мерките ще удължат времето, за което коронавирусът ще преобладава, защото може би ограничаването на движението на хората ще направи така, че пикът да не е остър наведнъж, а ще отмине във времето. Ние реагираме като държави в Европа, а и по света по същия начин, по който са реагирали в Средновековието – със слагане на бариери, маскирани хора и ограничаване на хората. Това не е реакция. Това, което трябва световната общност да разбере, е че е много хубаво да увеличи бюджетите за наука, и то за фундаментална наука“, заяви доцент Чорбанов. "Не смятам, че ще спрем вируса, но не смятам, че той ще бъде нещо по-страшно от всеки грип", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com