Доц. Ангел Кунчев: Оптимист съм, че през юни карантината няма да я има

6733
Доц. Ангел Кунчев: Оптимист съм, че през юни карантината няма да я има
Снимка: Министерски съвет

„Тенденцията е сравнително благоприятна, но това в никакъв случай не значи, че проблемът с коронавируса е решен. Малко ме плаши тази психологическа настройка сред голяма част от населението, че всичко свърши и ще правим каквото си искаме. Това е голяма грешка и някои страни го преживяха“. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Трябват ни още наблюдения и знания за коронавируса, защото в някои отношение е малко странен. Например изграждането на антитела дава някои отклонения. Има и хора, които не развиват имунитет. Това е опасно от гледна точка на това колко ще бъде ефективна една бъдеща ваксина“, допълни главният държавен здравен инспектор. „Очакваме през есента вируса да отстъпи място на ентровирусите. Очаквам, че в началото на зимата ще има нова циркулация на вируса. Като че ли патогенността му малко намалява. Агресивността му отслабва при всеки следващ заразен. Прогнозата ми е, че ще имаме едно лято с по-малко ентероколити, тъй като се научихме да спазваме по-добра лична хигиена“, каза доц. Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев: Надявам се август вирусът да изчезне

Предвид факта, че коронавирусът загива от сухия въздух и високите температури, се препоръчва всякакъв вид физическа активност, при стри...

„По отношение на карантината съм оптимист, че през юни най-вероятно нея няма да я има и то не, защото ние сме решили така, а защото целият ЕС ще стигне до този извод. Първата стъпка ще е на регионално ниво, след това и в целия свят. Животът трябва да продължи. Нормалното развитие е бариерите да паднат, но е нужно да има добра система на контрол, за да хващаме по-рано заразените", изтъкна д-р Кунчев.

Той заяви, че в края на другата седмица е възможно някои детски градини и ясли да отворят. Всичко обаче ще зависи от епидемиологичната обстановка, защото ситуацията у нас продължава да е много динамична. „Отварянето ще бъде поетапно, ще опитаме с по-малки групи и при спазване на всички правила. Данните показват, че около 55-60% от родителите искат градините и яслите да работят“, уточни доц. Кунчев. „30-40% от тях обаче няма да пуснат децата си нито на ясла, нито на градина, което донякъде ще облекчи нещата. Някои родители са доста притиснати и е добре да им осигурим тази възможност да започнат да работят“, коментира още главният здравен инспектор. „Ако има случай на заразено с коронавирус дете, градината ще бъде карантинирана. Това означава там да не влизат нови деца подобно в ситуациите с варицела и скарлатина“, обясни още той.

"Нямаше логика да спираме работата на магазините, защото разликата не е голяма. Важно е да се носят маски, да се спазва добра лична хигиена, да не се допуска струпване на много хора", подчерта той. По отношение на отварянето на фитнесите доц. Ангел Кунчев е на мнение, че ако там се спазва физическото отстояние, няма струпване на много хора и се поддържа висока личната хигиена, няма разлика в това дали човек е в сауна, басейн или фитнес. „Групирахме в 8 точки ясни и конкретни указания към големите търговски обекти, известни като молове. В това число и по отношение на контрола на входа като температурен режим. Контрол върху това колко хора влизат. Може да се ползват терасите на заведенията в моловете“, поясни доц. Кунчев.

„Обидно ми е, че ни критикуват тези хора, които най-малко спазват всичко, което е препоръчано. Само две страни имат по-ниска смъртност от нас в Европа – Латвия и Словакия. Ами ако ние бяхме в първата тройка, бяхме на първо място по заболеваемост и смъртност, тогава какво трябваше да правим с щаба – да ни разкъсат, да ни разстрелят“, заяви още доц. Ангел Кунчев. „Ние бяхме подложени на огромен натиск, при положение, че мерките, които бяха приети от съседните страни – Гърция, Сърбия, бяха значително по-рестриктивни“, допълни той.

Д-р Ангел Кунчев: Ключовото е не къде ходиш, а как се държиш

Ключовото е не къде ходиш, а как се държиш. Рискът се появява, когато хората се събират по много на едно място. Не е въпросът във форма...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com