Доц. Чорбанов: Огромният процент от хора не образуват антитела, намирането им не значи абсолютно нищо

5032
Доц. Чорбанов: Огромният процент от хора не образуват антитела, намирането им не значи абсолютно нищо
Снимка: БГНЕС

"Увеличението на случаите на коронавирус в страната е нормално. Аз лично не смятам, че ситуацията е притеснителна. Двата основни фактора за това са движението на хората и броят направени тестове. Лабораториите в страната вече са повече, а медиците, които правят тестовете вече са по-добри”. Това заяви в предаването „Плюс-минус” по Нова телевизия доц. Александър Чорбанов от Института по микробиология на БАН.

Специалистът добавя, че всеки който е притеснен за своето здраве е длъжен да си обърне внимание. „Човек трябва сам да вземе мерки, а не да очаква обществото да се погрижи за него. Според него няма нищо лошо в това хората, които се чувстват застрашени, да се пазят и да живеят като отшелници. "Ако човек се чувства застрашен, трябва да се уедини някъде и това да е начинът му на живот. Отшелничеството е много добър вариант за хора, които изпитват такава параноя, защото параноята не е лечима и най-често тя не е на база научни доказателства", допълни доц Чорбанов.

Доц. Андрей Чорбанов: Увеличеният брой заразени е нещо съвсем естествено

„Невъзможно е да починеш от COVID-19, ако нямаш придружаващи заболявания“. Това заяви в предаването „Лице в лице&ldqu...

"Вирусът не е жив организъм, а молекула, която е перфектно адаптирана да се разпространява чрез човешките органи. Странно е да му се вменяват качества като хитрост и подлост. Той е една изключителна форма на паразит”, каза още доц. Чорбанов. 

„За този конкретен вирус се смята, че има моменти, в които той може да увеличи своята вирулентност, но това няма как да продължи дълго време. Смятам, че вирусът ще се движи с доста стабилни темпове и ще се разпространява, докато критичната маса хора не се срещнат с него”, казва Чорбанов.

Той обясни, че голяма част от хората не образуват изобщо антитела. Наличие на такива се наблюдавало само при хора, които боледуват много сериозно. „Чух гениалното твърдение, че едва 1% от хората са се срещали с вируса и имат антитела. Трябва да кажа, че огромният процент от хора не образуват антитела, такива образуват хората, които боледуват много сериозно. Хората, които са се срещнали с вируса, но не са боледували, нямат антитела. При тях клетъчният компонент на имунната система се справя чудесно и е доказано, че именно той в най-голяма степен е отговорен за справянето с вирусните инфекции. Намираните или ненамирането на антитела не значи нищо. Трябва да се знае, че за огромна част от вирусните инфекции, антителата нямат никакво отношение”, категоричен бе той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване