Доц. Кунчев прогнозира кога ще започне ваксинирането на всички желаещи

4087
Доц. Кунчев прогнозира кога ще започне ваксинирането на всички желаещи
Снимка: БГНЕС

Само тази доставка сега е съкратена на половина. Очакваме през февруари да получим компенсация с повече от договорените доставки. През пролетния сезон ще започне имунизирането на всички желаещи.

Това заяви на брифинг националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев при получаването на втората пратка от 18 720 дози от ваксините на производителя Pfizer/BioNTech.

Припомняме, че това е поредната пратка с ваксини, след като първите 9750 дози, които бяха достатъчни за ваксинирането на около 5000 души, беше доставена на 26 декември 2020 г. Още на следващия ден започна имунизацията на медиците на първа линия, която продължава и до днес като част от първата фаза на ваксинационния план.

Кунчев: Проблемът е как да обясним на хората, че трябва да се ваксинират

Ще трябва да се организират изследвания на хора, които са преболедували COVID-19, за да се направи проучване колко време трае имунитетъ...

Втората партида с 25 000 ваксини пристигна на 4 януари и веднага след това бе разпределена до петте РЗИ-та в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Варна.

На 13 януари България получи 2400 дози от втората одобрена ваксина срещу коронавирус - тази на Moderna, които останаха в РЗИ-София. Още 4000 дози трябва да пристигнат на 25 януари. Имунизацията с тази ваксина изисква поставянето на две дози в интервал от 28 дни.

И към момента някои области приключиха с първа фаза, но голямата бройка приключи. В големите градове може да започне с ваксинацията на втората фаза с домовете на възрастни хора и с някои от учителите, уточни доц. Кунчев.

При наличие на ваксини, ще започнем и в София ваксинирането по втората фаза, посочи доц. Кунчев. Той увери, че има достатъчно заделени дози за втория етап на ваксиниране на хората, които са получили първата си доза. Доц. Кунчев каза през пролетния сезон ще започне имунизирането на всички желаещи. Той посочи, че личните лекари биха могли да започнат ваксиниране на своите пациенти, които желаят и имат най-голяма нужда.

След март, особено април, мисля, че ще може да започнем имунизацията на всички желаещи, поясни здравният инспектор, като по думите му списъците на желаещите трябва да се правят не по-рано от две-три седмици преди ваксинацията. 

Доц. Ангел Кунчев: Има едно нездравословно фокусиране върху здравния характер на изборите

"Не е изненада, че ще има избори и дали ще са март, април или май, това не променя коренно ситуацията, има едно нездравословно фокусира...

БГНЕС припомня, че целта на Здравното министерство е 36% от населението на страната да бъде ваксинирано през първите шест месеца на годината. "България е осигурила и заявила към 5 на брой производители „количества ваксини за 6 милиона души население - при допускането, че всички ваксини са двудозови и че децата до 16 години не са показани на този етап като подходяща група за ваксиниране“, уточниха по-рано от ведомството. За останалите две ваксини – а именно на Sanofi и Novavax, с които се очаква Европейската комисия да сключи договор, също са предвидени количества и са разчетени за заплащане такива – за 3 млн. души население.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

9 от 10 българи нямат достъп до здравното си досие: Идея как да стане по-лесно

Доктори разкриват: Уникална научна разработка успява да съхрани стабилността на витамините в своята формула

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...