Доклад с проверка на Окръжна болница в София се губи?

4325
Доклад с проверка на Окръжна болница в София се губи?
Снимка: БГНЕС

Кореспонденция между председателя на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова и министъра на здравеопазването Николай Петров разкрива странна ситуация с една от най-големите болници у нас – УМБАЛ "Св. Анна", бившата Окръжна болница – София, предаде БГНЕС.

През миналата есен болницата е била подложена на детайлна проверка, но резултат от проучването липсва. Формално проверката е била по инициатива на управителя на НЗОК Глинка Комитов, но всички данни сочат, че тя е стартирана по инициатива на Министерство на здравеопазването, ръководено към онзи момент от Петър Москов.

Уволнените директори на болници с нови обвинения към Москов

Уволнените от Петър Москов директори на Окръжна болница и болница "Св. Ив. Рилски" в София отговориха публично на обвиненията на здравн...

Отчетният доклад на Националната здравноосигурителна каса за 2016 година разкрива, че през септември месец миналата година работна група стартира проект, чиято цел е да покаже реалното остойностяване на клинични пътеки в УМБАЛ "Св. Анна". Работата по проекта продължава около 3 месеца и обхваща остойностяването на около 3000 истории на заболяването по различни клинични пътеки. Остойностени са всички разходи, извършени за конкретни пациенти по време на тяхното лечение – медикаменти, консумативи, осъществени изследвания, оперативни процедури и други. "В същото време, в представеният отчет (бел. ред. - на НЗОК за 2016 г.) липсва каквато и да е информация относно реализация на този проект и какви са резултатите от него", пише депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова до министър Николай Петров. Председателят на здравната комисия в парламента се интересува и дали са били открити съществени разлики между остойностените разходи по проекта и цените на клиничните пътеки, които НЗОК реално заплаща на лечебните заведения за болнична медицинска помощ.

Здравният министър предоставя на Дариткова отговор от временния ръководител на НЗОК Димитър Петров, изпратен в края на юли месец, от който се разбира, че данните от проверката на Окръжна болница, събирана от експерти на Здравната каса, са били предоставяни на Министерство на здравеопазването. Цитирани са имената на трима служители на здравното министерство, които са я получавали. Имало е и четвърти инспектиращ – служител на Изпълнителна агенция “Медицински одит”. “В НЗОК до настоящия момент не са постъпвали обобщени данни и резултати от осъщественото проучване”, пише преди повече от месец и.д. управителят на Здравната каса Димитър Петров.

Малко след като застана начело на Министерството на здравеопазването в края на 2014 година, бившият вече министър на здравеопазването Петър Москов освободи директора на УМБАЛ "Св. Анна" Димитър Димитров. Смяната бе изненадваща, защото Москов бе работил в Окръжна болница – София, именно под ръководството на Димитров.

В края на юли месец парламентът избра за нов управител на НЗОК Камен Плочев, тъй като Глинка Комитов изненадващо подаде оставка, с мотив "лични причини".

Освободиха и шефа на "Св. Анна", БСК го защитава - болницата е на плюс

На Общо събрание на акционерите на Университетска болница "Св. Анна" – София, чрез административни процедури и без аргументи бе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com