Дори преболедувалите коронавируса трябва да се ваксинират

10692
Дори преболедувалите коронавируса трябва да се ваксинират
Снимка: БГНЕС

Дори хората, които са прекарали коронавируса и са изградили антитела, трябва да се ваксинират. Въпросните антитела в организма им не са на достатъчно високо ниво, както ако им бъде поставена ваксина. Това заяви в сутрешния блок на NOVA заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

Тъй като ваксината е нова и се поставя за първи път, хората трябва да бъдат наблюдавани и след ваксинирането. Трябва да им се правят изследвания през определено време, за да се види какво е нивото на антителата в организма им.

"Тази ваксина се поставя за пръв път на човешката популация и има много актуални въпроси. Надявам се да се намерят отговорите, които да задоволяват всички нас. Най-приятният отговор ще е: "да, ще ликвидираме коронавируса в световен мащаб", посочи д-р Брънзалов.

По думите му, ако минимум 70% от населението се ваксинира, тогава ще може да се изгради стаден имунитет. Ако се ваксинират 80-85% от хората, ще забравим за вируса, убеден е лекарят, който също се е ваксинирал срещу Covid-19.

Ваксинираният човек не само не заразява, но и не се разболява, което е още по-важно. "На нас не ни трябват излекувани хора, трябват ни здрави хора. Това е целта на всичките противоепидемични мерки", категоричен беше зам.-председателят на БЛС.

В България има много малко лекари, които се съмняват в ефекта на ваксината. Някои се двоумят точно коя ваксина да изберат, но всички искат да се ваксинират. "Не познавам нито един лекар, който отказва да се ваксинира, особено когато ежедневно преглежда хора с коронавирус", каза Брънзалов.

Когато започне масовото ваксиниране у нас, ваксините ще се слагат от личните лекари. В деня след ваксинирането трябва да се избягват силни алергени като шоколад, яйца и алкохол, защото могат да предизвикат алергична реакция в организма.

Ваксината срещу Covid-19 може да се постави дори на алергични пациенти, но те трябва да приемат и антиалергични медикаменти. "При всички пациенти, които имат прояви на алергични реакции, би било добре да се направи един медикаментозен чадър дни преди и дни след поставяне на ваксината. При по-тежките случаи на алергии трябва да се консултират с лекар", категоричен е медикът.

По думите му вече има много информация за ваксината на BioNTech и Pfizer, като единственото противопоказание е възможна алергична реакция. Въпреки че пациентите подписват информирано съгласие при поставянето на ваксината, лекарят, който я изписва и поставя, също носи отговорност.

Тежките заболявания са част от живота ни и няма да изчезнат сами, без да се борим с тях. Нека да следваме медицинската наука, за да си помогнем сами на себе си, призова Брънзалов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com