Два пъти по-заразен подвариант на Омикрон засяга и напълно ваксинираните, и преболедувалите

4974
Два пъти по-заразен подвариант на Омикрон засяга и напълно ваксинираните, и преболедувалите
Снимка: iStock

Световната здравна организация предупреди за по-заразен подвариант на Oмикрон. Спрямо предишните варианти на коронавируса, той засяга по-често вече преболедували или ваксинирани - т.е. те боледуват по-често, отколкото досега, а не по-често, отколкото неваксинираните.

"Имаме открити два нови подварианта на Омикрон. Единият е доста по-разпространен. Той увеличава честотата си в няколко страни. Това е вариант, който има доста сходства, но и различия с Омикрон", заяви епидемиологът и преподавател в лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков пред Bulgaria ON AIR. Става дума за генетичната линия BA.2, която не е "дете" на Омикрон (BA.1), а се счита, че се развила горе-долу паралелно с него.

Д-р Аспарух Илиев: От два месеца България се намира в постоянно плато на повишена смъртност

Независимо и от моя относителен оптимизъм по отношение на Омикрон искам да отбележа, че всичко би било чудесно, ако вирусът не мутира (...

Д-р Марков информира, че има само едно датско изследване, което ни дава информация за BA.2. "То изследва заразността спрямо класическия Омикрон в домакинствата. Изследването показва, че новият подвариант е около два пъти по-заразен от обичайния Омикрон. Тази двойно по-висока предаваемост се дължи на присъщата по-висока заразност на варианта и на неговата по-добра способност да пробива имунни защити при ваксинирани и прекарали инфекцията", уточни д-р Марков.

Няма данни този вариант да е по-високо патогенен от Омикрон, обясни още той. "При човек с пълен курс от ваксинация и бустерна доза, по отношение на тежко протичане и хоспитализация, ефективността на ваксината държи над 90%. Не бих казал, че се налага втора бустерна доза", коментира още той. А на въпрос дали ни очаква по-силна вълна на Омикрон, д-р Марков каза, че зависи дали новият вариант ще е способен да презаразява хора, които са прекарали Омикрон.

"COVID-19 е заболяване с много разнолика клинична картина. Има всякакви симптоми. Понякога болестта протича освен с умора, с проблеми, свързани с когнитивната дейност. Тези симптоми са характерни за дългия COVID-19. Малко се говори за неврологичните и психиатричните симптоми на COVID-19", смята той. Според него Делта вариантът не е изчезнал, но делът на инфекциите с него е малък, където Омикрон доминира.

"България е в пика на инфекциите си. Това е почти напълно ваксинационно предотвратимо заболяване. Сега не е моментът да се разхлабват мерките", подчерта д-р Марков. Той е категоричен - вирусът ще мутира отново, ако го оставим да се разпространява неконтролируемо.

Вирусолози: Антигенните тестове са с по-ниска чувствителност при "Омикрон"

За по-ниска чувствителност на антигенните тестове при "Омикрон", предупреждават вирусолози. Въпреки това, официалните данни показват, ч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване