Държавата дава 30 млн. лв. на областните и общинските болници

1083
Държавата дава 30 млн. лв. на областните и общинските болници
Снимка: БГНЕС

Постигнахме съгласие по отношение на допълнителното финансиране за разходи за заплати през тази година. То ще бъде 30 млн. лева, от които 18 млн. лева за общинските болници и 12 млн. лева за областните болници. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в Министерски съвет, предаде агенция „Фокус“.

„Общото увеличение, с което ще разполагат областните и общинските болници, е 66 млн. лева. От тях 28 млн. лева са за общинските болници и 38 млн. лева са за областните болници“, обяви здравният министър.

Народното събрание възложи на здравния министър важни задачи

Парламентът възложи на здравния министър до 1 април 2019 г. да предостави план за действие с конкретни задачи, с който България да стан...

„В бюджета на Министерски съвет и на НЗОК има увеличение и с базовия бюджет“, обясни Кирил Ананиев. „С този ресурс ще можем да създадем възможност за увеличение на заплатите“, изтъкна той. „На срещата, независимо, че беше само със Сдружението на общинските болници, разгледахме и проблемите на областните болници. Областните и общинските болници имат сходни проблеми - финансови и свързани с персонала“, каза още министърът.

25-40% ще бъде увеличението в общинските болници. Увеличението ще бъде диференцирано, на база на обема на приходите през годината и процентът на разходи за персонал. „10-15% е увеличението при областните болници. Те имат по-голям капацитет и по-голямо усвояване от бюджета на НЗОК“, посочи Ананиев. „Ще бъдат заделени средства и за нормалното функциониране на общинските болници в населени места, където няма други лечебни заведения. Приходите, които получават от НЗОК, са сравнително ниски, по обективни причини, защото броят на пациентите е по-малък“, обясни здравният министър.

„Разбрахме се да работим по преструктуриране на общинските заведения с цел повишаване на ефективността им“, обяви Ананиев. „Предстои в следващите дни и седмици да решим чисто технологични и организационни въпроси, които ще дадат възможност общинските болници да увеличат своя обем и обхват на дейност“, обясни министърът. Попитан свързано ли е решението за отпускане на допълнителни средства на общинските и областните болници с изборите, Кирил Ананиев коментира: „Не бих искал да обвързвам с евроизбори или местни избори това решение“. „Това е първа крачка по отношение на решаването на проблема с хората, които ежедневно се грижат за нашето здраве“, изтъкна той. „След като стигнахме до съгласие в ускорен порядък, ще подготвя постановление, което да внеса в Министерски съвет. Това е възможно да бъде още следващата сряда“, заяви Ананиев. В отговор на въпрос откъде ще дойдат парите за увеличението на заплатите, министърът уточни: „Допълнителните пари ще дойдат от държавния бюджет, чрез преструктуриране на разходите“. „Вече имаме разпределение по болници, за това може да стане много бързо“, каза още той.

От Сдружението на общинските болници благодариха на правителството за разбирането от тяхно име и от името на населението на малките общини. Сдружението ще организира среща на 14 март, на която е заявено участие от страна на Министерството на здравеопазването.

Ананиев: 50% от психиатричните заведения у нас са в критично състояние

50% от психиатричните заведения у нас са в критично състояние, над 10 млн. лв. ще са необходими за тяхното ремонтиране. Това каза пред ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване