Експерт: Да се закрият ТЕЛК-овете. Държавата постоянно нарушава конвенция на ООН

4633
Експерт: Да се закрият ТЕЛК-овете. Държавата постоянно нарушава конвенция на ООН
Снимка: БГНЕС

Трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК) трябва да бъдат закрити, защото са архаични. Това заяви председателят на Центъра за независим живот Капка Панайотова в парламентарната комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите.

Представители на петия национален протест на хората с увреждания в България бяха поканени в Народното събрание, за да споделят проблемите си. 

Общините отнемат правото на свободно придвижване на хората с увреждания

През зимата се отнема човешкото право на хората с увреждания – правото на придвижване. Една част от хората с увреждания, на практ...

Припомняме, че протестите започнаха през 2015 г. с искане на родителите на деца с увреждания за по-адекватни грижи и услуги за децата им. Миналата година точно преди един от протестите правителството (вторият кабинет "Борисов") спешно прие увеличение на помощите за децата с най-висока степен на увреждане (над 90%) и по-малко за останалите степени, които след това намериха място и в бюджета за 2017 г. Въпреки това протестиращите продължават да настояват за цялостна реформа на системата за хората с увреждания, защото макар че за децата вече се дават повече пари, когато навършат пълнолетие помощта и възможностите за грижа за хората с увреждания рязко намаляват.

По думите на Панайотова ТЕЛК-овете не вършат работа на никого, освен да отварят всички възможни системи, включително и за хора, които нямат нужда от подкрепа. "Но те не са фалшиви инвалиди, както беше назовано. ТЕЛК-овете така работят, че да дават процент загубена работоспособност на всеки с няколко диагнози. Не е задължително това да е човек, който се натъква на бариери в средата, каквато е дефиницията в Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН", коментира тя.

По думите ѝ държавата с всяко едно решение в посока хората с увреждания нарушава Конвенцията. "Всяка една дума от Закона за интеграция на хората с увреждания я нарушава, въпреки че тя е ратифицирана у нас", добави Панайотова.

Тя разясни, че в конвенцията не се говори за увреждания, а за хора, които имат дефицит. Бариерите в средата спират човека да участва в живота на обществото. Затова, по думите ѝ, била много важна политическата воля на здравния министър и кабинета, за да премахнат ТЕЛК-а и да въведат по-съвременна, обективна система за оценка на увреждането.

1600 деца с увреждания остават без асистенти заради административен хаос

Хаосът с личните асистенти на децата с тежки увреждания (над 90%), сътворен от социалното министерство, става все по-абсурден. 1600 дец...

"Конвенцията на ООН, която България ратифицира през 2012 г., задължава държавите-членки да осигурят такива условия, които да дават възможността за собствен избор. У нас подобни условия няма. Към днешна дата хората с увреждания са задължени да бъдат там, където са парите на държавата”, коментира още тя.

Думата взе и председателят на комисията Антон Кутев от БСП. Той обърна внимание на проблема с личните асистенти, каквито са голяма част от родителите на хората с увреждания. Според него средствата за тях трябва да се дават от бюджета, а не от Европа. "Европарите скоро ще спрат, какво ще правим тогава", попита той риторично.

Представителите на родите заявиха в комисията още, че искат Закон за личната грижа, който да осигури достоен и пълноценен живот за децата. Те са недоволни, че в бюджета за тази година е прието диференцирано заплащане според процента на увреждане. В същото време няма регламент за навършилите пълнолетие. Това също е в разрез с Конвенцията, твърдят още те. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване