X
 
 

Експерт: Проблемът с трафика на органи е от много години

325 0
Експерт: Проблемът с трафика на органи е от много години
Снимка: iStock/Guliver
"Този проблем е от много години – откакто се развиват трансплантациите и откакто нуждите на хората са толкова големи заради различни хронични заболявания. Никоя страна не е застрахована от това“, коментира Паскалева.

„Вероятно органът е от жив донор, който най-вероятно е изтъргуван. При такъв орган има най-малък риск. Има и много желаещи“, поясни тя.

60 хил. евро струва бъбрек на черно

Организираната престъпна група е продавала органите за трансплантация на тройна цена. Цената за един бъбрек е стигала до 60 хил. евро, ...

Ася Паскалева обясни, че цените на един бъбрек „на черно“ варира и зависят къде става „сделката“. Цената е една за този, който продава органа, и друга за този, който го получава. „Хората, които продават орган, обикновено са в доста окаяно състояние и са готови на много големи жертви. Орган може да струва от 1000 евро до 15 000 евро. Няма гаранция за човекът, получава сумата, която му е обещана и няма начин той да си я потърси впоследствие“, обясни Ася Паскалева, допълвайки, че има много случаи на излъгани хора.

„Цената, на която човек получава органа, е в пъти по-висока. Говори се за цени между 45 000 и 60 000 евро за процедурата. Освен това цената е многократно по-висока от реалната цена на такава операция в рамките на здравната система“, каза още Ася Паскалева.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално