Експерти се опасяват от морбили и полиомиелит заради бежанската вълна

6079
Експерти се опасяват от морбили и полиомиелит заради бежанската вълна
Снимка: Getty Images

Може ли вълната бежанци да донесе и вълна от заразни болести - това са притесненията на здравните експерти от последните седмици. Основните опасения са от морбили и полиомиелит, обясняват лекари, цитирани от 24 часа.

Предупрежденията идват на фона на новини за няколко огнища на дребна шарка в отделни украински райони. Лични лекари коментират и информациите за по-нисък процент ваксинирани украински деца. “В Украйна има много пропуски в имунизационния календар, не се спазват ваксинационните изисквания, има много неваксинирани деца против морбили например”, обясни епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

Украинската майка, която спаси бебето си от шрапнелите

27-годишна украинка успя по чудо да се спаси с бебето си при експлозия след ракетен удар в Киев. Олга, самата тя тежко ранена, разказва...

Още по темата Украйна - четете тук.

Съществува възможност войната да разпали не COVID, а други болести, изрази опасенията си главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. “Войната върви ръка за ръка с някои заразни болести - нови инфекции заради невъзможността за спазване на хигиена. Нивото на заболеваемост от ХИВ/СПИН е доста по-високо в Украйна”, коментира той пред БНР. Хората са се укривали с дни в мазета, метростанции, училища и временни убежища. Липсата на достъп до чиста питейна вода и занижената хигиена крият риска от огнища на инфекции, казват и двамата експерти.

Здравното министерство вече предприе мерки - само ваксинирани украински деца ще тръгват на училище и детска градина у нас. На тези, които нямат всички ваксини, ще бъдат поставени дози съгласно Имунизационния календар на България, обясниха от МЗ. Децата, за които обаче не е ясно дали са ваксинирани, ще се приемат за неваксинирани и също ще получат съответните дози. “Рано е да се говори за вълна от морбили, засега няма повод за притеснение”, успокояват от Столичната РЗИ.

Срещу риска от предаване на инфекциозното заболяване полиомиелит здравните власти предвиждат всяко едно дете да се изследва, преди да бъде допуснато до нашата образователна система. Според проф. Кантарджиев тази ваксина в Украйна не е задължителна, затова идващите деца трябва да бъдат имунизирани. Не само неваксинирано дете обаче може да пренесе болестта. В Украйна ползват два вида ваксини - убита и жива, която у нас не се поставя вече над 10 г. Имунизираното дете с жива полиомиелитна ваксина отделя вируса след месец или два и по този начин, дори да е с поставена доза, то може да зарази неваксинирано дете.

Борел: В Мариупол е извършено огромно военно престъпление

"Това, което се случва в Мариупол, е масивно военно престъпление. Безразборните бомбардировки опустошават града и убиват всички". Това ...

Това също е повод за притеснение сред медиците, тъй като по данни на Националния център по обществено здраве и анализи през двете пандемични години у нас има спад в имунизационното покритие на деца срещу тежки болести. Обхватът при повечето ваксини е паднал за първи път под 90% през миналата година. Ваксините срещу полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип Б са с обхват 89,5% в сравнение с 2020 година, когато покритието с тях е било над 90%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com