Ето за колко време трябва да бъде построена Националната детска болница

1475
Ето за колко време трябва да бъде построена Националната детска болница
Снимка: iStock

Националната детска болница трябва да бъде построена за 28 месеца. Така е според Обществения съвет план-график на дейностите, представен от изпълнителния директор на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД Николай Борисов пред Общественият съвет за изграждане на Национална детска болница.

Планът бе представен в присъствието на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков миналия понеделник, 4 декември, информират днес от МЗ.

Споразумение с ЕИБ - до края на годината

Още: Надежда Цекулова: Нямаме концепция за детската болница, а тя трябва да се създава паралелно със строежа

До края на месец декември 2023 г. трябва да бъде предоставен анализ „Оценка на нуждите за създаване на Национална педиатрична болница в град София“, изпълнен от екип на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). В същия период – до края на годината, предстои и сключването на Споразумение с ЕИБ за предоставяне на безвъзмездна техническа помощ по изготвянето на три доклада – „Структура, обхват и капацитет“ на Националната педиатрична болница (НПБ), „Функционална програма (техническо задание)“ и „Обхват на оборудване и обзавеждане“. Заданията трябва да бъдат изпълнени в срок от 24 седмици след подписване на Споразумението, пише в план-графика.

Още: Държавата дава 4 милиона за събаряне на две сгради в терена за детска болница

Паралелно с това, трябва да бъде изготвено геоложко и хидрогеоложко проучване на терена, а след приключване на процедурите по обжалване на обществената поръчка, ще стартира и събарянето на съществуващите сгради в определения терен. Зададените срокове за проучването на терена и събарянето на сградите са съответно 12 и 28 седмици от датата на стартиране.

5-6 месеца срок за проектиране

След това предстои издаването на ВИЗА за проектиране на бъдещия обект. Когато документът бъде издаден ще се премине към обявяване на процедура по избор на проектант и авторски надзор на болничен комплекс. Заложеният срок за проектирането на Националната детска болница е 5-6 месеца. При готов проект, той следва да получи одобрение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което издава и разрешението за строеж. На базата на това разрешение се обявява процедура за избор на изпълнител за изграждането на НПБ.

Още: Бивш шеф на "Бул-Био" оглави инвестиционната компания за детска болница

Срокът за строеж на бъдещата Национална педиатрична болница е 28 месеца. Когато сградата е факт МРРБ трябва да издаде Удостоверение за въвеждане в експлоатация. Междувременно следва да бъдат обявени и процедури за избор на доставчици за оборудване и обзавеждане.

По време на извънредното заседание членовете на Обществения съвет отправиха предложение на следващо заседание да бъдат поканени за изслушване и представители на Европейската инвестиционна банка. Освен това представителите на Съвета предложиха в него да бъдат включени детският хирург проф. Христо Шивачев и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Статутът и финансирането на болницата

Със своя заповед министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков обяви посочените от Обществения съвет нови експерти за членове на Съвета.

Още: Години ще чакаме национална детска болница: Отговор на здравния министър

Междувременно днес се проведе и редовното заседание на ОС за изграждането на Национална детска болница. На него бяха обсъдени статутът на бъдещото лечебно заведение и финансирането на дейностите. На 21 декември Съветът ще обсъди индикативната структура на бъдещата детска болница, както и специфичните ѝ дейности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Главчев разпореди да бъде отменено решението за частната детска болница

Да има частна детска болница вбеси Фондация "Даная": Ще съдят държавата

Коронавирусът в България: Огромен ръст в броя на отчетените излекувани

Нигериец с малария е приет за лечение в Инфекциозна клиника в Пловдив

Димитър Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

"На тъмно и без обяснение": Реакция срещу решение на кабинета за частна детска болница в София

Нова голяма болница ще има в София

Електромобили ще транспортират пациенти на ВМА (СНИМКИ)

Расте броят на заразените с коклюш, но причина за паника няма

Коронавирусът в България: Само в 2 области има нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com