Европа гледа все по-строго към мръсния въздух в България

1652
Европа гледа все по-строго към мръсния въздух в България
Снимка: Спаси София

Всяка година в Европа преждевременно умират 400 хил. души заради лошото качество на въздуха. Това каза еврокомисарят по въпросите на околната среда, морските въпроси и риболова Кармену Вела.

Във връзка с това дали замърсяването на въздуха е най-големият екологичен проблем за България и за целия ЕС, Кармену Вела обясни: "Замърсяването на въздуха е глобален проблем – не само за България и Европа, но и за целия свят. Всяка година в Европа преждевременно умират 400 хил. души заради лошото качество на въздуха. Тук не включвам хроничните заболявания, които нашите граждани развиват. Всички държави членки трябва да правят повече, България не е изключение. Очакваме форума, който министър Нено Димов организира с подкрепа на Комисията за екоиновациите в областта за подобряване на качеството на въздуха. Този форум ще помогне не само на България, но и другите държави членки, за да постигнат целите, които сме поставили".

Столична община бори мръсния въздух с "евтина" и със "скъпа" мярка

По-евтин билет за градския транспорт на цена от 1 лев, двойно по-скъпа "Синя зона" за паркиране и забрана за движение на автомобили ...

Вело заяви, че е уверен, че България ще продължи да подобрява прилагането на европейското законодателство в областта на екологията. "България е въвела повечето закони правилно и на време", добави той в интервю за БНТ.

На въпрос кои ще са най-важните въпроси от неговия ресор в дневния ред на Българското председателство, Вела заяви: "Работната програма в областта на екологията за следващата година е много важна. Залагаме много надежди на нея. Едно от най-важните неща по време на Българското председателството ще бъде кръговата икономика. В нейните рамки имаме стратегия за пластмасите, готвим и промени в директивата за питейната вода. Кръговата икономика е един от приоритетите на тази Комисия".

"Чакаме с нетърпение и Българското председателство да даде нов тласък на кръговата икономика. На 16 януари ще представим тази много важна стратегия за пластмасите. Това е огромен проблем не само в ЕС, но и в световен мащаб. В ЕС от 25 млн. тона пластмаса на година, които произвеждаме, по-малко от 30% се рециклират", заяви еврокомисарят.

Проблемите в София

Знае ли се, че в София времето ще бъде тихо, трябва да се вземат мерки, защото ще има мръсен въздух. Това заяви синоптикът Анастасия Стойчева пред Нова телевизия.

Македония предприема спешни мерки срещу мръсния въздух

Македония взима спешни мерки в борбата с мръсния въздух – общественият транспорт в Скопие ще бъде временно безплатен. Правителст...

Експертът посочи, че причина за това е и географското положение на София. Когато няма вятър, има пелена от мръсен въздух, стана ясно от думите ѝ. Тя добави, че когато има мъгла, софиянци и гостите на столицата буквално дишат токсичен въздух.

Идващите валежи от сняг, както и очакваният вятър, ще помогнат за очистването от въздуха. Очаквам до вторник (16 януари) положението с чистотата на въздуха да е напълно нормализирано, каза Стойчева.

Здравният аспект

Същевременно пулмологът д-р София Ангелова е категорична, че броят на пациентите, които имат проблеми с астма, са се увеличили. Тя каза, че според различни проучвания, когато се повиши концентрацията на фини прахови частици, до седмица се увеличават и пациентите с белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Ултра фините частици могат да проникнат в кръвния поток и това вреди на хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. При продължително време на "дишане на мръсен въздух", се отключват белодробни заболявания, заяви д-р Ангелова. И отправи препоръка – хората, които са по-активни физически – тичат за здраве в парка, карат колело, да избягват да се натоварват навън.

На въпрос дали да се забрани употребата на въглищата или да се намалява автомобилният трафик, д-р Ангелова сподели, че ѝ трудно да каже категорично, но че е чела изследване, че след забрана за ползване на въглища в Дъблин има чувствително подобрение по отношение на белодробните заболявания. Лекарят каза и, че е абсурдно "да се форсира на празна газ" стар автомобил и че например в Германия такъв шофьор ще бъде глобен солено.

Системата, сигнализираща за мръсен въздух в София, не работи

Системата за ранно предупреждение на населението за мръсния въздух в София се не работи. Това показва проверка на в. "Сега", според коя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Епидемиолог: Коклюш е опасен при неваксинираните деца

"Лекари в помощ на пациентите": Стрес уринарната инконтиненция (ВИДЕО)

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com