Фандъкова: Нови 45 легла ще има до седмица в общински болници

2085
Фандъкова: Нови 45 легла ще има до седмица в общински болници
Снимка: БГНЕС

"С министъра на здравеопазването проведохме срещи с директорите на всички големи болници. Личната ми ангажираност е за откриване на още легла в общинските болници. Това е непрекъснат процес. До края на седмицата очаквам да се разкрият 35 легла в Пета градска болница, следващата седмица ще се разкрият още 10 легла в Първа градска болница. Следим внимателно разрастването и числото на хоспитализираните. Затова министърът има заповед всички болници да открият легла на 50%. Това затруднява тяхната работа, но се прави непрекъснато. Ситуацията е безпрецедентна за цялата година. Пролетта болниците нямаха облекла и елементарните условия и апаратура. Лятото насочихме усили към общинските болници, за да ги снабдим с всичко необходимо. За съжаление не можем да ги снабдим с хора. Осигуряваме финансова подкрепа за тях." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за bTV.

По думите й "до края на седмицата ще имаме 7 или 8 COVID зони в ДКЦ-тата в столицата. Всяко ДКЦ в което има открита COVID зона, е длъжно на сайта да си да сложи телефон и имейл, чрез които да контактува с пациенти и лични лекари. Създаването на такива зони в ДКЦ-тата е, за да намалим натиска върху болниците и да помогнем на общопрактикуващите лекари. Когато имат пациент със симптоми на COVID, общопрактикуващите лекари могат да се обадят в ДКЦ-то, с което работят."

Д-р Георги Миндов: Дадоха им 50 лв. на пенсионерите, имат пари да си платят PCR теста

Дадоха им 50 лв. на пенсионерите, имат пари да си платят PCR теста. Това заяви председателят на Дружеството на софийските общопрактикув...

"Разговарях многократни с представителите на ДКЦ-тата и с общопрактикуващите лекари. Връзката между тях може да става директно между лекаря и ДКЦ-то. Важна е и следващата обратна връзка. Всички изследвания, които се направят на пациента, могат и трябва да бъдат препратени на общопрактикуващите лекари. Пациенти, които са насочени от общопрактикуващите лекари и пациенти, които са със симптоми, могат да отидат в тези COVID зони в ДКЦ-тата и да си направят безплатен тест, както и да имат клиничен преглед, кръвни изследвания и евентуално рентген", допълни още тя.

"От вчера са отворени центрове в три клиники, днес още три, утре очаквам още едно или две, а до края на седмицата ще имаме 7 или 8 такива. Това помага за връзката между общопрактикуващите лекари, специалистите и болниците. Това помага на хората, които се притесняват и искат да ги види лекар и да си направят безплатен тест," обясни още столичният кмет.

Тя поясни, че "триажните центрове са за диагностика. Лечението е в ръцете на личния лекар. COVID зоните в ДКЦ-тата са звено, което се надявам да помогне за тази връзка и за спокойствието на хората, че знаят къде да отидат. На сайта на Столична общината имаме и специална рубрика за COVID, където ежедневно обновяваме информацията и могат хората да видят и телефони и в кои ДКЦ-та могат да отидат. Телефоните на ДКЦ-тата не дават постоянно заето. Бях в няколко ДКЦ-та и организацията е направена изключително добра. Сега е важно да има добра координация и всички лекари да се обединят, защото от това зависи нашето спокойствие. Най-голямата ми грижа е животът и здравето на хората в този момент."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване