Фондът за лечение на деца търси начин да откаже лечение, възмущават се родители

26266
 Фондът за лечение на деца търси начин да откаже лечение, възмущават се родители
Снимка: Thinkstock

"За пореден път Фондът за лечение на деца в чужбина(ФЛДЧ) и МЗ търсят начин за отказ на лечение". Това заяви Емил Маринов, който е родител на дете, което чака решение от ФЛДЧ вече 9 месеца.

Маринов обясни, че на 12 март 2014 г. от ФЛДЧ са назначили експертна комисия, която е имала за цел да прегледа 13 деца. "За нас това бе с една единствена цел – да дадат отказ", категоричен бе Маринов, според когото Фондът не работи в полза на децата, които са имали започната терапия в Германия.

"Експертната комисия, в която бяха включени доц. Борислав Дъбов и проф. Ива Петкова, прегледа 13-те деца в рамките на 1 час, без дори да ги познава. Как така доц. Борислав Дъбов и проф. Ива Петкова успяха да прегледат 13 деца за един час, при условие, че техните заболявания се следят от години", запита Маринов.

"Все още нямаме становище на въпросната комисия. Имаме само констатация за състоянието на децата, с която до известна степен те си противоречат, защото казват, че имат леки заболявания, а тези деца, имат подобрения след лечението в Мюнхен", обясни Маринов от името на присъстващите родители.

Според него половината от становищата на комисията за състоянието на децата са грешни. "Те са буквално захвърляни в последния момент, с идеята нещата да се завъртят, така че децата да нямат нужда да ходят на лечение", заяви Маринов и обясни, че според него експертната комисия не работи без натиск.

Родителите представиха писмо от 27 април 2014 г., с което им е обещана среща с министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, но уточниха, че такава все още не се е състояла.

Според родителите след смяната на правителството, ФЛДЧ от една от малкото работещи институции се е превърнала в неработеща, а трагедията на децата се използва с политическа цел.

"Парите се превъртат през ФЛДЧ с мотив, че такова лечение не е необходимо, за да се върнат в държавата и да запълнят някоя ниша, в която парите не достигат", заподозря Маринов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване