Глас от Фейсбук упорито оборва Мангъров за коронавируса

33385
Глас от Фейсбук упорито оборва Мангъров за коронавируса
Снимка: БГНЕС

Поредното интервю на доц. Атанас Мангъров стана факт в края на миналата седмица – в петък, 5 февруари, в предаването "Лице в лице" на bTV. Мангъров говори основно за решението си да влезе в листата с кандидати за депутати на АБВ, но и отново се спря на тема номер едно в България и по света – коронавируса и COVID-19.

В една от известните Фейсбук групи по темата коронавирус – "Коронавирус България – статистика и новини", от известно време насам потребител на име Галина Карамочева обръща внимание на тези, с които се внушава, че коронавирусът не е чак толкова сериозен проблем. Тя публикува изказвания по темата – често на проф. Андрей Чорбанов и на доц. Мангъров, които оборва буквално точка по точка.

Именно интервюто на Мангъров от 5 февруари е причина за дълга публикация във Фейсбук на г-жа Карамочева. В общо 16 точки, тя дискутира акценти по темата коронавирус от интервюто. Ето и по-важните, както и линк към пълната публикация.

Мангъров: Средната възраст на хората, които си отидоха от ковид у нас е 75 г., средната продължителност на живота е 74 г. Какво очаквате да ви се случи на 75 г.?

Отговор: Средната възраст на починалите у нас е 70 години. Средната продължителност на предстоящия живот на човек доживял до 70 г. е 13 години, а на 75 г. – 10 години.

Мангъров: Ако не умрат от ковид щеше да бъде свински, испански, някакъв друг вирус. Човек не е станал безсмъртен все още.

Отговор: Всички умират, но у нас много малко умират от инфекциозни болести. Оценките на надвишената смъртност от грип, проведени в други страни, показват, че от сезонен грип умират между 8 и 44 души на 100 000 население на сезон. При нашето население това са между 560 и 3100 души. През пандемията 2009-2010 г. от свински грип са умрели 40 души в България. През 2019 г. общо от всички инфекциозни болести – туберкулоза, HIV, хепатит и други, са умрели 450 души. До края на 2020, след прилагане на мерки за ограничаване на заразяването, от ковид са умрели около 7600 души, като над 80% от тях са умрели през последните 2 месеца на годината. Надвишената смъртност, свързана с епидемията до края на 2020 г. е около 18 хил. души.

Математикът на НОЩ: Спасението са ваксината и атмосферните условия

„Това, което ще е през февруари-март ще е за последно, оттам нататък масовата ваксинация и атмосферните условия ще ни спасят&ldqu...

Мангъров: Стигна се до положение, в което лекарите да се страхуват, че в болницата им ще дойдат болни. Когато дойдат ние ще ги приемем и ще ги лекуваме. Затова са тези болници.

Отговор: Болниците имат капацитет, а като се претоварят, смъртността се повишава. Освен това приемът и лечението в София и Свищов, където преди няколко месеца лекуваха кинези-терапевт и медицинска сестра, дават различни резултати. При това Мангъров смята, че болниците не е редно да се приемат всички, които имат поставена диагноза „двустранна бронхопневмония“, те трябва да си стоят вкъщи, а състоянието им някак си да се следи от личните лекари, които да ходят на домашни посещения с престилки, което е практическа неприложима препоръка.

Мангъров: Това са неща (епидемиите), които си следват собствения ход.

Отговор: Пандемията от коронавирус няма собствен ход. Нейното развитие зависи от поведението на хората. В Нова Зеландия, например, не ѝ дават възможност въобще да ходи. Всеки влязъл в страната престоява 14 дни в един от няколкото луксозни хотела, които се използват за карантина. Хотелите са препълнени, и се изисква предварително записване. Твърдят, че опашката е 4 месеца. Там няма други мерки и малко болни. Общо имат около 2300 случая и 25 умрели.

Мангъров: Единствените ограничения трябва да са за рисковите групи, за които има вариант да изкарат тежко заболяването и всички останали трябва да живият свободно. Трябва да се спазва елементарна хигиена и нищо друго.

Утихването на пандемията от COVID-19 може да отнеме до седем години?

Темповете на разпространението на коронавируса в света намаляват, заяви Мария ван Керкховен – експерт в Световната здравна органи...

Отговор: У нас рисковите групи са над 25% от населението и няма как те да се защитят, ако останалата част от обществото не прави усилия за ограничаване на разпространяването на инфекцията. При неконтролирано разрастване на епидемията се увеличава рискът за уязвимите групи, защото няма как да се предотврати заразяването на болниците и домовете за възрастни. Освен това младите също боледуват тежко, имат нужда от лечение, включително болнично, а ковид води до увреждания.

Мангъров: Това е феномен, който ще мине през цялото човечество и ще спре, когато се получи т.н. колективен имунитет.

Отговор: Не е доказано, че ще спре. Не се знае колко траен е имунитетът, но най-вероятно не е до живот.

Мангъров: Случаите растат, защото мерките са неефективни.

Отговор: Случаите растат, когато мерките не съответстват на епидемичната обстановка. При затягане на мерките, случаите винаги намаляват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com