X
 
 

Хвалби за системата за верификация на лекарствата преди да са готови всички законови промени

331 0
Хвалби за системата за верификация на лекарствата преди да са готови всички законови промени
Снимка: iStock/Guliver
"Броят на получените сигнали за несъответствие на опаковки по технически причини у нас намалява - от 16% от сканиранията в началото на под 1% сега, или двойно по-малко от средното за Европа". Това каза Илиана Паунова, изпълнителен директор на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) по време на годишната конференция "Иновации и добри практики в здравния сектор".

Според казаното от Паунова, кодовете на над 136 млн. опаковки лекарства са качени от производителите в Българската система за верификация на лекарствата от официалния й старт на 9 февруари 2019 г. досега. Подадени са над 2780 заявки за свързване от аптеки, търговци на едро, болнични аптеки и дрогерии.

Електронната система за лекарствата тръгва най-рано през май

Електронната система за следене на количествата на лекарствата ще заработи най-рано през май, предаде bTV. Министерството на здравеопаз...

В България със системата са свързани всички български производители на лекарства и над половината от свързаните аптеки сканират опаковките. Отчитат се над 900 000 транзакции седмично – те са се увеличили тройно през последните 2 месеца. "Броят на сканиранията изглежда голям, но в действителност е относително нисък - трябва да стигне поне 3 милиона седмично, за да е адекватен на обема на лекарствения пазар. В останалите държави от ЕС вече над 90% от опаковките се проверяват преди отпускане. В някои страни проверяват лекарствата и на входа, и на изхода на системата", каза още Паунова.

Всички страни членки на ЕС задължително имат национални системи за верификация на лекарствата и са свързани в единна европейска система, изпълнявайки директива и регламент на ЕС. Системата гарантира автентичността на лекарствените продукти чрез уникален код, който се сканира при търговците на едро и в аптеките. Така пациентите могат да са сигурни, че получават това, което производителят е поставил в опаковката.

У нас верификацията ще бъде регламентирана нормативно и като задължения, отговорности и санкции за всеки участник в лекарствоснабдяването чрез предстоящи законови промени. След изтичане на преходния период за въвеждане на системата за верификация, сигналите, които не могат да се обяснят с технически причини, ще трябва да бъдат докладвани на Европейската агенция по лекарствата и на Европейската комисия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
5-те ЗОДИИ с най-труден характер
5-те ЗОДИИ с най-труден характер

Има зодии, с които много трудно можеш да се разбереш, заради това как се отнасят към другите, какъв характер имат и пр. Това е кратка класация на зодиите,...