История как не взимаш 1 000 лева, макар да си лекар на първа линия срещу коронавируса

10983
История как не взимаш 1 000 лева, макар да си лекар на първа линия срещу коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

Д-р Гергана Димитрова е платен специализант по Пневмология и Фтизиатрия с тристранен трудов договор между нея, неакредитирано лечебно заведение (ИППМП „Медива – д-р Ива Станкова)“, което ѝ изплаща трудовото възнаграждение и акредитирано такова (МБАЛББ “Света София”), явяващо се база за обучение, в което се лекуват болни с COVID-19 вирусна инфекция.

Извършвайки работата си по превенция, диагностика и лечение на COVID-позитивни пациенти в две от най-заразните клиники в столицата, на Гергана ежедневно ѝ се налага да работи „очи в очи“ с вируса, разказва самата тя. Въпреки това, оказва се, че лекарката не влиза в обсега на предвидените от държавата 1 000 лева бонуси за медици, борещи се с вируса.

Припомняме ви, че Министерството на здравеопазването прие да стимулира финансово работещите на първа линия в борбата с коронавирус чрез допълнително възнаграждение от 1 000 лева месечно.

Парите за здраве от акцизи да се вдигнат 5-10 пъти

5 или 10 пъти могат да се увеличат парите за здравеопазване чрез заделяне на по-голям процент от постъпленията от акцизи. Това ще стаби...

Това става причина младата лекарка да напише 2 официални писма, адресирани до министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и до председателя на Здравната комисия на Народното събрание.

В писмен отговор на първото ѝ писмо от здравното министерство заявяват, че като лекар-специализант, на който МБАЛББ "Света София" се явява база за обучение "изплащането на допълнително трудово възнаграждение по проект "Подкрепа на работещите в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19" не е допустим разход за лечебното заведение" и съответно не подлежи на такова.

Д-р Димитрова обаче не е съгласна и ще продължи да търси правата си чрез адвокат. Младата лекарка се оплаква не само от липсата на допълнително възнаграждение, но и от липсата на застраховка "Живот" при евентуално заразяване, сравнявайки се с останалите колеги, които са обезпечени с такава.

Тя споделя, че в МБАЛББ "Св. София" има и други специализанти, поставени в същата неблагоприятна ситуация и е категорична, че с такова отношение болниците и институциите няма как да задържат младите медицински специалисти в България.

Само за 3 дни: 30 лекари от Пловдив заразени с коронавирус

Още 4 медици от Пловдив са с положителни проби за коронавирус през последното денонощие. Има двама лекари от УМБАЛ "Пълмед", общопракти...

Във второто си писмо до министерството д-р Димитрова споделя, че ѝ е било предложено да мине на трудов договор към болницата, но на 4 часа, което обаче не е правно допустимо от юридическа гледна точка, защото на база на основния договор за специализация тя има 8-часов работен ден и допълнителни 4 часа дежурство, или общо 12-часова смяна в изключително рискова и заразна среда. По думите й дежурният лекар покрива 2 етажа с болни, рискувайки да получи вътрешноболнична инфекция, въпреки предписанията от Столичната регионална здравна инспекция.

Публичният пост на д-р Гергана Димитрова във Facebook, писмото й до Здравното министерство и отговора му, можете да видите ТУК.

Автор: Габриела Андреева

Още: "Здравният министър: Имаме достатъчно "Ремдесивир" за всички нуждаещи се сега пациенти, няма да затягаме мерки"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com