Кацаров: Ако хората над 60 години се ваксинират масово, съм готов да отменя всички мерки

5169
Кацаров: Ако хората над 60 години се ваксинират масово, съм готов да отменя всички мерки
Снимка: БГНЕС

Ваксината ни предпазва да не боледуваме тежко, да не умрем. Хазартно отношение към живота е, ако при тези числа не се ваксинираш. Дори хората само над 60 години да се ваксинират масово, аз съм готов да отменя всички мерки, защото смъртността е там. Смисълът на третата доза е да подобри имунната защита, което да доведе до по-малък брой болни и до по-малък брой починали, прилага се след като са изминали 6 месеца след завършен цикъл на имунизация. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по БНТ.

Коронавирусът в България: Ръст в броя на заразените, близо 90% от тях не са ваксинирани

Идея: 100 лв. ваучер за кръчма или хотел за ваксинирани

Ваучер за ваканция, нощувка в хотел, хапване в ресторант, питиета в дискотека или за друга туристическа дейност ще могат да получат хор...

По думите му присъственото обучение ще продължи до края на учебната година, освен ако не навлезем в тъмночервената зона.

"Ако се ваксинираме масово, присъственото обучение ще остане за всички деца. Продължава при децата да протича по-леко заболяването. Относно случаи на смъртност при деца, те са с тежки увреждания", допълни министър Стойчо Кацаров.

По думите му има и починали деца от коронавирус. „В началото на тази вълна имаше непропорционално висок брой заразени млади хора, в това число и деца. Сега съотношенията се промениха и отново преобладават възрастните хора. Имаше отделни тежки случаи на болни деца и починали такива, но продължава да протича по-леко при децата, отколкото при възрастните“, заяви Кацаров.

„Ще направя всичко възможно присъственото обучение да остане такова до края на учебната година. Ако не влезем в търмночервената зона, присъственото обучени ще остане докрай. Аз няма да допусна преди да бъдат затворени кръчмите, да се затворят училищата. Знам, че училищата са риск, но загубите от неприсъственото обучение се оказват непропорционално високи. Това зависи от всички нас. Ако спазваме стриктно мерките и се ваксинираме масово, присъственото обучение ще си остане през цялата година за всички деца“, допълни той.

Мутафчийски и още 11 медици си поставиха трета доза ваксина

Експерти: Липсата на адекватна кампания за ваксините е тежък комуникационен и политически провал

Необходима е спешна промяна в комуникационната политика на Министерство на здравеопазването и провеждане на информационната кампания за...

„Нашата здравна система се намира с много лошо състояние. Това е една от причините за неуспеха ни в битката с COVID. Тя е тежко дебалансирана система. Има огромни дисбаланси между болнична и извънболнична помощ, между големия град и провинцията, между лекари и сестри, между отделните специалности и тези дисбаланси могат да бъдат поправени, но това иисква промени в законодателството“, заяви той.

Той добави, че възрастните, онкоболните и хронично болните е препоръчително да си поставят трета доза на ваксината.

"Ваксини има, остава да убедим хората да си поставят доза. Над 65% от хоспитализираните са неваксинирани. Ваксината ни предпазва да боледуваме тежко и да не умрем", припомни Кацаров. "Ваксините са с лекарства с най-малко странични реакции. Да не се ваксинираш е хазартно отношение към живота си", разкри здравният министър.

"Освен, ако не навлезем тъмночервената зона, училищата ще останат с присъствено обучение", разкри Стойчо Кацаров. "Преди да наложим мерките, имахме разговор с всички засегнати браншове. Имаме предложения за обезщетения и компенсации", допълни той и заяви, че не е налагал мерки от днес за утре. Кацаров съобщи, че няма да допусне линейки да обикалят между болниците и така хора да умират.

Здравният министър видя политическа намеса срещу COVID зоните в различни общини. Стойчо Кацаров разкри, че неосигурените пациенти няма да получат безплатни лекарства от ковид зоните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Доктори разкриват: Уникална научна разработка успява да съхрани стабилността на витамините в своята формула

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Коронавирусът в България: Само в 2 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване