Кацаров не вижда основания за локдаун и отговори на недоволството срещу него

4483
Кацаров не вижда основания за локдаун и отговори на недоволството срещу него
Снимка: БГНЕС

„Те протестират срещу сегашните мерки, какво остава локдаун”. Това каза служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров, който видя зеленият сертификат като практически локдаун. Той отрече решението за липса на локдаун да е политическо. Сега имаме ваксина, имаме опит, здравната система е много по-добре организирана – така д-р Кацаров обясни защо при много по-лоши показатели спрямо миналата есен няма локдаун. „Не се налага да се прави пълен локдаун – при първата ситуация, в която има риск да не можем да обслужваме болните, аз пръв ще го обявя”, добави той.

След разговор обаче дали всъщност се спазва изискването за зелен сертификат, д-р Кацаров си призна, че няма много личен опит, но шефовете на РЗИ му казали, че „имали такова впечатление” – че изискването се спазва. Той говори и как преди да влезе да гостува в сутрешния блок на bTV беше пресрещнат от протестиращи, като видя политически нюанс в това и предупреди, че утре ако се разболеят тези протестиращи, той като министър и на тях трябва да им осигури легла.

Магия за премахване на вируса - хващаме се за ръце и вече го няма

На 2-ри ноември, денят, в който стана ясно, че в България има над 6000 нови случая на COVID-19 и са починали 310 българи, очаквахме на ...

Същевременно здравният министър индиректно призна, че комуникацията му с образователния министър не е лична, а „експертите си говорят”, визирайки експертите на двете министерства. Припомняме, че още снощи вече имаше недоволство заради избора на вида безплатни тестове за коронавирус в училищата – НАУЧЕТЕ ТУК! Попитан директно с какво здравното министерство помага за връщането на учениците в училище, отговорът беше – с осигуряването на безплатните тестове. Кацаров обаче не можа да каже каква е чувствителността на поръчаните тестове, но обикновено била над 90%. И неглижира изказани мнения като това на Диян Стаматов, председател на сдружението на директорите на училища, че въпросните тестове не са подходящи за по-малки деца.

Малка утеха е, че починалите са малко по-малко като процент от заболелите от COVID-19, смъртността е малко по-ниска. Затова залагаме на превенцията – ваксинацията. Не мисля, че властите са се провалили с ваксинационната кампания. Няма човек, който да не е информиран – всички знаят за Западна Европа. Това заяви д-р Кацаров, според който няма такава магическа дума и магическа кампания, която да преодолее недоверието. „Може би хората най-накрая разбраха, че това е начинът”, добави той, давайки статистика, че за последните 2 седмици има 200 000 ваксинирани срещу коронавирус с първа доза.

Според мен правилата със зеления сертификат работят, спря се ръстът на заразените и трябва да благодарим на хората, защото те ги спазват, смята д-р Кацаров. И обясни пред bTV защо следващите седмица-две ще са най-тежки за болниците – защото идват хората, които са се заразили преди седмица-две. А заплахата е да няма достатъчно места в болниците, достатъчно реанимационни легла, по думите на д-р Кацаров. Но той каза, че се правело всичко възможно и вече имало анекс между НЗОК и Българския лекарски съюз за включване на допълнителни 70-80 реанимационни легла.

Да, това е повече от здравна криза. Броят на заразените на седмична база е около 30% по-висок от която и да е от другите вълни, освен това тази вълна е много по-продължителна, направи обобщение д-р Кацаров.

Кацаров: Няма число, при което да затворим държавата - има ориентири

Няма такова число, при което да се наложи локдаун, има само ориентири. Група от експерти следим тенденциите, броя на заразените и се пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com