Кацаров: Не въвеждаме нови ограничения, а стимули

3353
Кацаров: Не въвеждаме нови ограничения, а стимули
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров даде извънреден брифинг за новите противоепидемични мерки, които влизат в сила от днес.

Припомняме, че заповедта за тях беше издадена снощи от здравния министър. Той разпорежда в администрацията да се въведе при възможност работа от разстояние за най-малко 50% от персонала, както и да се въведе график за начало на работния ден между 7:30 и 10 часа. Целта е да се намали натискът върху обществения транспорт. От днес МЗ прави опит и да насърчи ваксинациите с привилегии за заведения и обществени места с напълно ваксиниран персонал или такъв, който е готов да се тества редовно, за да ходи на работа.

Кацаров подчерта, че цяло лято ресторантите работят на 50% капацитет, а сега им се дава възможност да работят на 100%, ако отговарят на определени условия. Въпреки това тази нова възможност бе подета като дискриминационна, ресторантьори обявиха стачна готовност, а "Има такъв народ" обвини министерството в дискриминиране на неваксинирани.

Д-р Николова: Не е редно ваксинираните да бъдат ограничавани

С призив за ваксинация се обърна личния лекар д-р Гергана Николова към всички, които все още не са го направили. "Това ще бъде вълната...

"Не налагаме ограничения, а предлагаме стимули. Никой не задължава никого в нищо, всеки може да продължи да работи, както е работил досега", обясни няколко пъти министърът. Когато мерките са ограничителни, ще ги налагаме с отсрочка, за да се подготвят хората, но когато са стимулиращи, ще ги прилагаме веднага, за да може хората да се възползват, посочи той.

"Ако ситуацията го наложи, тогава ще въведем допълнителни мерки", каза още министърът. По думите му към днешна дата, допълнителни мерки не се налагат. "Всяка област може да въвежда мерки, ако прецени за необходимо", обясни Кацаров.

"Изумен съм от реакцията на някои политици и общественици. Искам да отправя призив - хора, преди да говорите, четете, моля ви се! От началото на пандемията всички мероприятия на закрито се провеждат при режим 50% от капацитета. Това не се променя. Със заповедта от вчера дадох възможност да работят на 100% тези, които сега работят на 50% и ако желаят, могат да продължат да работят на 50%, защото това не се променя. И чувам отсреща отговор за ограничения. Никакви ограничения не са наложени, точно обратното", заяви министърът и вметна, че очевидно политиците дори не са прочели заповедта.

Още: Патова дневна ситуация с коронавируса, но нови 160 души в болница 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Инфекционист със съвети за коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com