Кацаров призна, че коронавирусът вече натоварва много болниците, направил бил всичко да има ваксинация

5037
Кацаров призна, че коронавирусът вече натоварва много болниците, направил бил всичко да има ваксинация
Снимка: БГНЕС

Назрява моментът за мерки. В следващите няколко дни цяла България ще влезе в оранжевата зона. Най-важното е да преведем България през тази ковид криза - не мога да обещая, че това ще стане безболезнено. Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Ключовият въпрос е броят на заетите болнични легла – това е драмата при всяка пандемична вълна. Сега са заети 2000 легла – това е капацитетът на здравната система . Оттук-насетне разкриването на нови легла значи да бъдат засегнати легла за други болести. Иначе за коронавируса може да бъдат осигурени 10 000 – 12 000 легла – т.е. такива, които може да бъдат обслужвани от медицински персонал.

Доц. Кунчев предупреди за коронавируса: Трябва да предвидим повече места за интензивно лечение на деца

Няма как да има абсолютна предвидимост, но не значи, че когато се стигне до определена заболяемост, всички мерки ще бъдат въвеждани. Ме...

Не мащабът, а скоростта на заразяване ни тревожи, каза Кацаров. Основният източник на заразявания са масови събирания, включително битови събирания като сватби плюс събитията по Черноморието например, продължи той, с което напомни как през пролетта в Индия тръгна Делта варианта – от масови събития, включително политически (имаше местни избори) и религиозни.

Какви ще са мерки – ограничаване на събития на закрито, ще може само 30% от капацитета за такива събития да се ползва при организация на мерки. Може да се приложат допълнителни мерки за трансграничното пътуване, изброи д-р Кацаров какви мерки предстоят на първо място. Същевременно министърът не видя причина да бъдат ограничавани събития, на които има само ваксинирани и/или преболедували. Той одобри прилагането на регионални мерки и настоя и поиска съдействието на общините да има повече контрол за носенето на маски в градския и междуградския транспорт. Ще се готвят и списъци с рискови места, които да бъдат по-контролирани – по общини. Но Кацаров предупреди, че успех ще има само ако всички се пазим.

Това, което увеличава рисковете, е лошото състояние на здравната система в момента. Много малък брой на медицински сестри, тежки диспропорции на специалисти по специалности и региони. Наследяваме тази ситуация и тя не може да бъде променена автоматично, каза министърът. „Няма да има развозване на пациенти, но стигнем ли критични нива, това може да се случи”, заяви д-р Кацаров. Той обаче хем каза, че сме изпуснали много време да се ваксинираме срещу коронавирус, хем счита, че е направил заедно с администрацията си всичко възможно да има силна ваксинационна кампания. „Ако хората не искат да се ваксинират, няма да се ваксинират, но това не зависи от администрацията”, обясни министърът.

За новата учебна година ще се решава седмица преди старта ѝ, уточни д-р Кацаров. Както и доц. Кунчев, той каза, че учебната година може да почне, ако заболеваемостта е като сегашната, но едва ли преди 15 септември ще е така!

Училищата ще бъдат затваряни само при крайна необходимост, обеща образователният министър

Целите пред МОН са максимално продължително обучение през предстоящата учебна година. Това заяви служебният образователен министър Нико...

Необходима е актуализация на бюджета, иначе ситуацията след август може да стане критична. Не става въпрос само за парите на първа линия, а за осигуряване на лекарства срещу коронавируса – „Ремдесивир”, осигуряване на моноклонални антитела. Имаме всичко необходимо до края на август – средата на септември, но ако няма актуализация на бюджета, ще изпаднем в недостиг в началото на септември, каза Кацаров. Той отрече да са спрени чернодробните трансплантации заради скандала с болница „Лозенец”, но имало много малко донори.

Още: Коронавирусът – вече над 2000 души са в болница заради Делта

Доц. Кунчев предупреди за коронавируса: Трябва да предвидим повече места за интензивно лечение на деца

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване