Какво причинява смъртността у нас COVID-19 или друго тежко заболяване?

3794
Какво причинява смъртността у нас COVID-19 или друго тежко заболяване?
Снимка: Pixabay.com

Медицинският съвет към Националния оперативен щаб провежда виртуално заседание два пъти седмично, а веднъж седмично се обновяват насоките, които дават на лекарите. На заседанието снощи е са били обновени няколко раздела, един от които е този, засягащ въпроса - COVID-19 основна причина за смъртността сред заразените ли е или е придружаващо заболяване към друга основна болест, причинила фаталния край на пациента.

От статистиката е известно, че основните смъртни случаи в страната са на възрастни хора с множество придружаващи заболявания. До момента починалите лица в България, при които е установен COVID-19, са общо 78, отчете тази сутрин доц.д-р Димо Димов от НОЩ. В УМБАЛ „Александровска“ е починал 82-годишен мъж. Пациентът е страдал от хронична бъбречна недостатъчност и пиелонефрит. В МБАЛ Враца е починал мъж на 69 г. от дома за стари хора в с. Гара Орешец. Той е бил с цироза и мозъчно-съдова болест. В областната болница във Видин е починал 78-годишен мъж от дома за стари хора в Кула. Той е страдал от диабет. В областната болница в Ямбол е починала жена на 55 г. Пациентката е била с диабет и хипертония.

Управляващата коалиция ще обсъжда икономически мерки за борба с коронавируса

Днес, 5 май, управляващата коалиция ще обсъди икономическите мерки за справяне с кризата, породена от разпространението на коронавируса...

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 4 май

Съветът е изработил насоки как да бъдат класифицирани пациентите, които са починали от някакво заболяване - дали те да бъдат класифицирани като починали от COVID-19 или дали от основното си заболяване. Това заяви пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е част от Медицинския съвет.

"Това е насока на СЗО и за да има точна статистика, е важно да имаме много точни дефиниции", заяви д-р Симидчиев.

COVID-19 може да е основното заболяване, което е довело до смъртта, може да е съпътстващо заболяване, което съпътства други заболявания, които основно са довели до смъртта, витиевато обясни той.

Д-р Симидчиев подчерта, че е важно да разберем като общество, че трябва да свикнем с нещо, което наричаме "новото нормално".

На какво се дължи високият процент смъртност от коронавирус в Белгия?

Белгия е най-засегнатата в света страна, когато става въпрос за смъртността от коронавирус. Този процент, за разлика от общия брой на з...

"Започваме да познаваме какъв е вирусът, какво прави той. Той няма да приключи, за по-продължителен период ще продължим да спазваме физическа дистанция, особено в затворени помещения, да ходим с предпазни средства, да мием ръцете по-често", каза още той.

Затова мерките е много важно да се спазват в домовете за стари хора за доста продължителен период от време, подчерта експертът. Само за последното денонощие се оказа, че 16 са новите случаи на заразени в дома в Кула, Видинско. А един от настанените пациенти във Видинската болница в Гара Орешец е в тежко състояние.

На въпрос дали се очаква по-сериозен пик през есента, пулмологът каза, че знаем твърде малко за този вирус и трябва да сме готови на различни сценарии.

"Вирусът когато тръгне да мутира, няма да мутира към по-опасен вирус. Това не е обичайното положените", успокои лекарят.

По отношение на заразените медици пулмологът е категоричен, че те работят във високо рискова среда и там дори и при малки несъответствия - като неосигуряване на предпазни средства или неспазване на процедурата по носене на тези предпазни средства, могат да се получат пробиви.

Коронавирус: 8 важни урока от Източна Азия

Как да се контролира разпространението на коронавируса се оказва трудна задача за много правителства по света. Когато Китай за първи пъ...

Във връзка с последния случай с починалата лекарка от Спешен център - София, която е имала два отрицателни PCR теста, д-р Симидчиев обясни, че вирусът заразява горните дихателни пътища, но истинската му същност е, когато мигрира към долните етажи на дихателната система.

Когато той мигрира по-ниско понякога той бива изчистван от горните дихателни пътища и когато вземем проба за PCR - тя може да излезе отризателна, защото той е мигрирал. Проблемът не е в това, че тестът не е точен, а че мигрира на различни места в тялото, допълни още д-р Симидчиев.

Той препоръча различните видове тестове да бъдат сглобени в стратегия на тестовете, за да знаем какво търсим, кога го търсим и какво ще открием.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване