Кога ще има детска болница - конкретни предложения и емоционални изказвания в парламента

4423
Кога ще има детска болница -  конкретни предложения и емоционални изказвания в парламента
Снимка: БГНЕС

Това е една грозна картина на поредица закононарушения, довели до загубата на 9 милиона лева, отишли незнайно при кого и защо.

Така здравният министър Стойчо Кацаров коментира темата за изграждането на Национална детска болница в рамките на изслушването му в парламента, инициирано от ИБГНИ и ДБ. Той предложи, докато се чака за изграждането на нова сграда, България да ползва изцяло Правителствена болница за Национална детска.

Кацаров предлага Правителствена болница да стане детска

Призив към депутатите да се откажат от Правителствена болница (болница „Лозенец” в София) отправи здравният министър Стойчо...

“На кого да дадем най-луксозната болница, ако не на децата? Депутатите, министрите, ние нямаме нужда от нея”, отсече той от трибуната.

Кацаров посочи редица нарушения на нормативната рамка, включително допускане на предварително изпълнение на обществената поръчка към “Главболгарстрой” в опит да се строи десетилетното скеле, обявено още през 2011 г. за незаконно и опасно.

След като това се е случило, започва поетапно вписване на две компании с еднакви имена, седалища и лица зад тях: “Здравна инвестиционна компания за детска болница” ЕАД. Кацаров обясни, че следва отказ на МЗ от проекта. “Защо не е ясно? Може би защото контролните механизми на Европейското икономическо пространство са по-добри от нашите?”, попита министърът.

По-късно пък новият възложител получава от изпълнителя фактура за 9 милиона лева. “Според сключения договор това е авансово плащане за СМР. Това е втори етап, след като първият е проектиране, а дори няма издадена виза за проектиране. Как са извършвани тези ремонтни работи без проектиране”, пита още министърът.

“Следват серия писма между инвестиционната компания и МРРБ, като прехвърлянето става, когато Костадин Ангелов е министър, с искане за издаване на виза за проектиране. На 22 януари 2021 г. МРРБ казва, че завареният строеж на имота не е вписан в действащия ПУП и да се обърнат към Столичната община.

Христо Иванов: Всички трябва да се обединим в името на приоритета “деца”

“Демократична България” инициира експертна дискусия на тема „Националната детска болница в България в контекста на до...

А през февруари 2021 г. СО казва, че сградата действително не съществува в ПУП от 2011. Въпреки че я няма, че няма виза за проекта, на 22 февруари Здравна инвестиционна компания провежда конкурс за строителен надзор и проектиране. На 5 юли 2021 г. МРРБ окончателно уведомява Здравната инвестиционна компания, че не може да се издаде виза за проектиране и така министърът не може да върне времето назад с 10 години, за да върне сградата в ПУП, защото тя не съществува”, обясни подробно Кацаров.

На това място е могла да се построи Национална детска болница единствено, ако се разруши скелето. Това е било известно и на Бойко Борисов, и на Ананиев, и на Ангелов. Защо не е извършено, не знаем, отсече той.

Изключително емоционални бяха изказванията на вносителките на изслушването Таня Андреева (ДБ) и Галина Таваличка (ИБГНИ), които призоваха депутатите за обединение по темата.

Андреева обърна думите си към бившия здравен министър Кирил Ананиев като го обвини, че е дал празни обещания и на родителите, и на педиатрите.

Строителят на детската болница: Договорът с МЗ не е спиран

Здравното министерство прекратява договора за строеж на Национална детска болница с консорциума, начело с "Главболгарстрой", който тряб...

Тя обясни, че е крайно време да се рестартира проектът за нова детска болница по европейски модел, като докато тя се строи, МЗ да направи всичко възможно да обучи лекарите и медицинския персонал за работа в нея.

Кацаров обеща тези загубени 9 милиона лева. “Ще ги намерим. Но не можем да върнем времето от 2 години. Питате ме кога ще има нова детска болница. Опитахме се да намерим терен, а от общината и областната управа ни казаха, че в рамките на Околовръстния път не могат да ни намерят. 6-7 години би отнело до начало на строеж.

Истинската жертва са дечицата. Те продължават да се лекуват в едни много лоши условия. Стаите са по 6-7 квадратни метра, без климатична инсталация, без санитарен възел, а с мивка, която пръска на чаршафа на леглото, майката седи на коридора в табуретка… Сега са там на 40 градуса, докато ние сме на климатик. Някои от тях изкарват последните дни от живота си там. Това е най-голямото престъпление. Парите ще върнем – независимо кой ги е взел. Но не можем да върнем времето и да махнем злините върху тези дечица”, каза от трибуната той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com