Костадин Ангелов: Леглата в болницата в Гоце Делчев са на изчерпване (ВИДЕО)

4530
Костадин Ангелов: Леглата в болницата в Гоце Делчев са на изчерпване (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"Справяме се добре със спазването на противоепидемичните мерки и се надяваме да не ни затварят повече, защото това ще е пагубно за нас", каза председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов пред премиера на България Бойко Борисов. Ресторантьорът призова хората да се поддават на провокации и да спазват противоепидемичните мерки. Алибегов посочи, че има и провокатори, и недобросъвестни търговци. Молбата на бранша към премиера е да се ускори изплащанията на компенсациите. Министър председателят посети Кюстендил заедно със здравния министър професор Костадин Ангелов и заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

От срещата става ясно, че е възникнала ситуация с приема на болни от COVID-19 в болницата в Кюстендил, тъй като броят на болните се увеличава. "Един от приетите пациенти е дете на година и осем месеца", каза Ангелов. Свободните легла, които остават в кюстендилското лечебно заведение, са 20. Само снощи са приети девет души. В Гоце Делчев обстановката също е усложнена. Там леглата са почти изчерпани. Обмисля се организация за сътрудничество с болници от съседни градове. Пред присъстващите Костадин Ангелов съобщи, че само в рамките на вчерашния ден са поставени над 12 000 ваксини. "Ще изчакаме да излязат резултатите от взетите проби в Пловдив, за да можем да разрешим продължаването на имунизацията с "AstraZeneca" и нямаме притеснения към момента", коментира здравният министър.

НЗОК продължава да плаща за излишни болнични легла

Здравната каса упорито отказва да се съобрази със закона и да спре да финансира всяка болница, която поиска. Договорите на лечебните за...

"Гледаме максимално либерални да са мерките, за да може да запазим и психичното здраве на хората", посочи, от своя страна Борисов. Той коментира и спирането на ваксинационната кампания с "AstraZeneca". "На територията на Европейския съюз могат да се правят имунизации само одобрени от Европейската агенция по лекарствата. Ние спазваме правилата. Ако руската ваксина бъде одобрена и след това, комисията отиде и одобри как се произвежда, ние ще вземем и от нея. За китайската все още не са подадени документи", обясни Бойко Борисов. Той нарече спекулация твърдения за предварително заплащане на дози и увери, че ще плаща на брой доставени такива. Борисов сравни търговската война между производителите на ваксини с конкуренцията между заведенията, питайки риторично "къде ще изпиеш кафето си, ако цените са различни, но условията са еднакви". По думите му, нарочно в заведенията се събират хора, снимат се и после публикуват постовете с идеята да бъде затворен конкретния ресторант.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com