Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Костадин Ангелов за детската болница: Хинков поиска да се строи без конкурс, чакам го в съда

20 май 2024, 15:52 часа • 3649 прочитания

Христо Хинков е един провален министър. Лъже постоянно и освен да се оплаква и да хленчи, не е направил и постигнал нищо като ръководител на българското здравеопазване. Това написа председателят на здравната комисия в Народното събрание Костадин Ангелов (ГЕРБ).

Ангелов реагира на участието на Хинков в Студио Actualno, в което той обяви, че депутатът от ГЕРБ му е казал, че детска болница няма да има:

"...отидох да предупредя шефа на здравната комисия – проф. Костадин Ангелов, че ще имаме натиск да се строи частна болница, в която има доста сериозно застъпена детска част. Тогава той в личен план ми каза: „Няма да има детска болница", разказа Хинков пред медията ни. Той твърди, че здравното острие на ГЕРБ е говорил в случая за национално детско лечебно заведение, което беше топ приоритет от началото на мандата на Хинков. Още: МЗ разкри неправомерно забавяне на Националната детска болница

Реакция

Отговорът на Костадин Ангелов не закъсня. "В края на миналата година, Общественият съвет заяви в Народното събрание, че Хинков и екипа му не са свършили нищо за процеса на изграждането на Националната детска болница. Именно затова не пожелаха тогава да поканим представители на Министерство на здравеопазването на тази среща", написа той във Facebook.

"След като с Обществения съвет постигнахме консенсус по проекта на решение на НС за ускореното изграждане на Националната детска болница, веднага го внесохме в НС. Решението се гласува и прие единодушно на 14.02.2024г. Такава остава и позицията на ГЕРБ - тогава и сега! По време на дебатите в пленарна зала Хинков не намери време да дойде. Явно е имал по-важна работа. А сега се прави на загрижен", допълни още Ангелов. Още: Най-после: Ясно е кой ще руши сградите на мястото на детската болница

По думите му след като е станало ясно, че Хинков няма да продължи да бъде министър, е отишъл при него, "за да ме убеждава да променим закона за обществените поръчки, за да построим националната детска болница без конкурси, а с пряко договаряне, "както правели частниците".

"Аз се изсмях и отвърнах, че това е лудост и няма как да стане.

Тогава Хинков ми отговори:

“Значи това означава, че няма да имаме Национална детска болница”, обърна се и си тръгна", разказва още Костадин Ангелов. Още: Илко Семерджиев: Кондова пое "горещия картоф" от нерешителния министър Хинков

"Апропо, в първите дни, когато стана министър, Хинков дойде да ми се извини за доклада, който написал за управлението и мерките по време на КОВИД пандемията. Обясни ми, че не е искал така да се получи, но министърът тогава... Всичко това го разказвам, за да стане ясно на всички с какъв мъжкар си имаме работа. Човек, на когото всички останали са му виновни. Готов съм да се срещна в съда с Христо Хинков", завършва позицията си той.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес