X
 
 

Кунчев успокои за морбили: За предстоящи епидемии не може да се говори

2100 13
photo of Кунчев успокои за морбили: За предстоящи епидемии не може да се говори
Снимка: БГНЕС
"Пуснахме това съобщение, защото обстановката около нас не е спокойна. Вносът винаги е възможен, но за предстоящи епидемии не може да се говори. Искам да припомним да се провери имунизационният статус и там където има забавяне на ваксината да се направи." Това заяви националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по темата с възможна епидемия от морбили.

На въпрос дали възрастните хора са застрашени, Кунчев отговори: "Много от нас са я изкарвали, много от нас имат имунитет. Малко вероятно е да се повтори заболяването."

Тазгодишната грипна ваксина е ефикасна едва 10%

Тазгодишната грипна ваксина е ефикасна едва 10%. Това предизвиква загриженост сред научните среди и повдига въпроса за необходимостта о...

Националният здравен инспектор определи като "малък епидемичен взрив" случаите на морбили от 2017 година в Пловдив и Пазарджик, които тогава бяха обявени, като "епидемии."

Той допълни още в интервю за Нова телевизия, че "като диагностика заболяването не е трудно, всеки лекар може да го познае. Морбилният вирус се насочва към нервната система, рядко, но има случаи на усложнения. Особено при закъсняло лечение усложненията са тежки. В масовия случай минава доброкачествено, в 90% минава без остатъчни явления, в 10% - по-тежко, а в 1% - с тежки усложнения. Ваксиналното покритие се движи между 90 и 92%, което не е лошо."

Кунчев уточни, че епидемични стойности за грипната вълна ще достигнат своя пик към края на месеца. Според специалистите времето, в което заболеваемостта от грип е висока не е подходящо за поставянето на ваксина.

Припомняме, че през последните дни имаше призив от страна на Министерство на здравеопазването за ваксиниране срещу морбили. На 8 януари проф. Кантарджиев също заговори за епидемия. Въпреки случаите в Румъния, които до момента са всявали паника, повишение на заболеваемостта там не е регистрирана, напротив - дори има намаление на случаите на морбили.

Припомняме, че на 25 юни миналата година проф. Кантарджиев каза, че морбили е една детска шарка, която всички сме карали и заплашва живота на детето, когато няма медицинска помощ. Също така голяма част сред случаите на морбили у нас през лятото на 2017 година бяха сред вече имунизираните деца. Паниката за заплаха от морбили се случва в разгара на грипния сезон - време, изключително неподходящо за ваксиниране на малки деца, тъй като това повишава риска от появата на нежелани странични реакции след ваксиниране.

Проф. Люк Монтание: Алуминият във ваксините причинява аутизъм

"Трябва да бъдем разумни. Антибиотиците и ваксините са много важен път за превенция на заболяванията, но не трябва да се мисли, че тези...

Важно е да се знае, че ваксината, която се поставя, не е само срещу морбили, а съдържа и живи щамове на паротит и рубеола.

Също така, въпреки популярните внушения, че предимно неваксинираните са изложени на риск от морбилна инфекция при среща с патогена, проучвания показват, че морбили се разпространява успешно и сред популации с 99% ваксинирани лица (Gustafson et al., 1987; Chen et al., 1989; Boulianne et al., 1991), както и други високи проценти заболели, които са напълно ваксинирани (Faneye et al., 2015; Gupta et al., 2015; Vaidya et al., 2016; MMWR, Sept. 02,1988/37(34);527-31), включително при лица с предварително доказан ваксинален имунитет, солидни антитяло-отговори и явяващи се заразоносители, което подчертава необходимостта от задълбочени епидемиологични и лабораторни изследвания при съмнение за морбили, независимо от ваксинационния статус (Rosen et al., 2011).

Други автори проучват епидемичен взрив на морбили, настъпил в гимназия с документирана ваксинация в 98% и обсъждат неуспеха на ваксината, като очевидно адекватно ваксинирани лица разпространяват заразата (Nkowane et al., 1987).

Данните от Европа обаче са категорични, че повечето заболели от морбили са неваксинирани.

Официална информация на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията сочи, че в периода 1 ноември 2016 г. - 31 октомври 2017 г. 87% от заболелите от морбили са били неваксинирани. В най-пострадалата от епидемията държава - Румъния, процентът е дори по-висок - 95% от случаите не са имали поставена ваксина.

Противогрипните ваксини покриват само три щама вируси

"Хората имат очакването, че като си направят грипна ваксина, тя едва ли не трябва да ги предпази от всички вируси през есента." Това ...

МПР е жива ваксина. Известно е, че рубеолният и морбилният вируси се екскретират от фаринкса между 7-ия и 28-ия ден след ваксинацията, с пикова екскреция на 11-ия ден (КХП на Приорикс). Няма данни екскретираните ваксинални вируси да се предават от ваксинираните на податливи контактни. Липсата на данни обаче не изключва рядката възможност за предаване на вируса на контактен с ваксинирания, особено при имунокомпрометирани лица. Същевременно, научни публикации доказват отделянето на морбилния вирус с урината (което не е описано в КХП/листовката на препарата), като вирусната нуклеинова киселина е изолирана в проби до 14 дни след ваксинацията (Rota et al., 1995; Kaic et al., 2010). Документирано е предаване на ваксиналния рубеолен вирус чрез кърмата, както и трансплацентарно на деца без доказателства за клинично заболяване.

Описаните в листовката (КХП) нежелани реакции от триваксината МПР, са: температура; обрив; зачервяване, болка и подуване на мястото на инжектиране; морбили с понижена вирулентност (в новата КХП е посочено като морбили-подобен синдром) няколко дни след ваксинацията; менингит, енцефалит, алергични реакции; инфекция на горните дихателни пътища; отит на средното ухо; лимфаденопатия; анорексия; нервност, необичаен плач, безсъние; фебрилни гърчове; конюнктивит; бронхит, кашлица; диария; повръщане; увеличаване на паротидните жлези; орхит; епидидимит; паротитоподобен синдром; тромбоцитопения, тромбоцитопенична пурпура; анафилактични реакции; трансверзален миелит, синдром на Guillain-Barre, периферен неврит; Erythema multiforme; арталгия; артрит; синдром на Kawasaki.

По време на посещението си в България на 30 ноември проф. Люк Монтание - един от легендарните учени на съвремието, записал срещу името си откритието, известно като чумата на XX век - вирусa на ХИВ отправи сериозна критика срещу ваксините: "Трябва да бъдем разумни. Антибиотиците и ваксините са много важен път за превенция на заболяванията, но не трябва да се мисли, че тези сегашни ваксини нямат нежелани въздействия по няколко причини. Те използват една субстанция, която увеличава имунната мощ срещу микробите, но такива добавки обикновено съдържат алуминий. И този алуминий, чрез ваксината, преминава и влиза в нашия мозък, което може да бъде вредно. Някои тежки неврологични заболявания, аутизмът по-специално, може би и Алцхаймер, също се влияят от съдържанието на алуминий. Така че такива ваксини трябва да се избягват".

Според него не бива, както навремето, ваксинациите да бъдат задължителни в демократични държави, където хората могат да правят избор: "Трябва да се знае, че такива неприятни заразявания могат да бъдат избягвани и с други средства, не само с ваксини."

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

13 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  не просто интернет трол, а много скучаещ интернет трол е написал всичките коментари от името на уж загрижени проваксери и антивакс-конспиратори. доста шизофренно. горкият трол- личи му, че не си пие хапчетата и вярва на гласовете в главата му
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  не се правете на луди, вие от нюза сами си пишете глупавите коментари под статиите, за да ги прокарате в категорията "най-коментирани"
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • усмихнат 7 усмихнат преди 11 месеца Профил на трол?
  Мдаааммм... Проф. Люк Монтание е напълно некомпетентен и въобще не знае какво говори. Освен това си е отявлен антиваксър, масон и конспиратор и на всичкото отгоре поддържа личен сайт за НЛО. Мамини сладки български всичколожи и всичколожки и другите там платени тролоподобия... :)
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Ало, нюза, пак ударихте дъното със статии копи-пейст от антиваксърски сайтове за НЛО и масонски конспирации... не съм очаквала чак такова падение. Сега очаквам да пуснете и интервю с Гала за ползите от уринопиенето :))))
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  до кога ще слагате снимки на този брадат рептил с цайсите? защо той не вземе да се ваксинира с отровните турски ваксини....
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  НАСА призна че ни пръскат с ваксини от въздуха! Ваксините причиняват смърт и увреждане на мозъка с алуминий! Нарочно слагат храните за децата в алуминиеви опаковки - целта им е да увредят здравето и мозъците на децата ни още от най-ранна възраст за да могат да ни контролират и да ни направят роби на фармата!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  интернет троловете пак налазиха с глупостите.....
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Смъртта на 17 НЕваксинирани деца от морбили в Румъния "глупости" ли наричате?
  : 12 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  поправям се- интернет тролът е само един и е писал всичките глупави коментари. защо ли не е толкова активен когато умират деца от самите ваксини, които не предпазват от болести......
  : 12 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  В Румъния починаха 37 души от морбили. И в България ли искате това да се случи? И тук ли трябва да започнат да умират деца заради безмозъчни кратуни като вас антиваксърите?
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Колко ти плаща фарма-мафията да пишеш тези глупости? Всички слуги на рептилите сте еднакви.
  : 8 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Така ли подхождате вие от сектата на антиваксърите - с агресия срещу научните факти? Ваксините спасяват животи!!! Една епидемийка от морбили ви трябва на антиваксърите и ще запеете друга песен когато умрат няколко от вашите деца...
  : 14 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • иван 1 иван преди 11 месеца Профил на трол?
  ваксините ги пръскат и от въздуха със самолетите и така дишаме вируси и алуминий. ваксините са вредни и причиняват аутизъм.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
Последно в Актуално