Купуваме медицински хеликоптери за стотици милиони, но без осигурено финансиране

11134
Купуваме медицински хеликоптери за стотици милиони, но без осигурено финансиране
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка с предмет: „Закупуване на санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери), осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ“. Ще бъдат закупени шест медицински хеликоптера, като е предвидена опция за два допълнителни.

Общата прогнозна стойност на обществената поръчка е в размер на 162 711 735,86 лв. с ДДС. Очаква се шестте хеликоптера да бъдат доставени до 30.04.2026 г., като първият от тях ще бъде получен до 1 декември 2023 г.

Сербезова пред спешните медици: Ще имаме 6 хеликоптера за медицинска помощ

Необходимите промени в системата на спешната медицинска помощ обсъди здравният министър проф. Асена Сербезова с директора на ЦСМП - Соф...

Частично финансиране на стойност 19,8 млн. лв. с ДДС, е осигурено чрез проект "Осигуряване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния" по Оперативна програма "Региони в растеж". Тоест, за покупката на един хеликоптер, защото е уточнено, че максималната прогнозна стойност за 1 бр. медицински хеликоптер е 16 501 642,71 лв. без ДДС или 19 801 971,25 лв. с вкл. ДДС. Останалите средства трябва да дойдат от Плана за възстановяване.

В обявлението към обществената поръчка обаче е посочено, че при откриване на процедурата не е осигурено финансирането ѝ по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България. Финансирането ѝ е осигурено само относно средствата, предоставени по проекта  от ОП "Региони в растеж" в размер на 16 501 642,71 лв. без ДДС или 19 801 971,25 лв. с ДДС.

В такъв случай поръчката попада в хипотезата на чл. 114 от ЗОП (Закона за обществените поръчки) и същата е под условие - ако бъдат осигурени посочените средства. Същото важи и за предвидената опция за закупуване на допълнителни два хеликоптера.

Чрез въздухоплавателните средства на българските граждани ще бъде гарантиран качествен, равнопоставен и навременен достъп до спешна медицинска помощ и в по-отдалечени и труднодостъпни региони, е посочено в прессъобщение на здравното ведомство.

До 5 години България ще има хеликоптерна спешна медицинска служба

Проекът за изграждане на цяла национална система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха влезе в ревизираната версия на Плана...

В срок до 1 септември 2022 г. потенциалните кандидати имат възможност да подават оферти за участие в поръчката чрез платформата ЦАИС.

Изрично е посочена новата забрана обществени поръчки да се възлагат на руски граждани

"Предвид обстоятелството, че с чл. 5к от Регламент (ЕС)2022/576 на Съвета се забранява възлагането на всякакви договори за обществени поръчки на дружества, в които има руско участие, с което се надвишават границите определени в този член, за участие в процедурата участниците представят декларация (приложение към документацията), с която удостоверяват, че за тях не са налице тези обстоятелства. Участници, в които има руско участие, с което се надвишават границите определени в чл.5к на Регламент (ЕС)2022/576 на Съвета ще бъдат отстранявани от процедурата", се уточнява в условията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване