Ларингит е причината за смъртта на бебето с морбили

10610
Ларингит е причината за смъртта на бебето с морбили
Снимка: Thinkstock

Ларингит е било усложнението, причинило смъртта на десетмесечното бебе, болно от морбили. Това съобщиха от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

Детето не е било имунизирано срещу заразното заболяване, тъй като не е достигнало още необходимата възраст от 13 месеца. Няма данни и майката да е била имунизирана, допълват от Министерство на здравеопазването.

Плашат незаконно със санкции родителите, отказали ваксини

Лични лекари карат родителите на 12-годишните деца да се подписват в журнал за отказ от ваксина срещу морбили, паротит и рубеола (МРП)....

Тя е придружавала детето в клиниката. Наред с морбили, бебето е имало и тежък ларингит, който, както обясняват лекарите, по принцип е част от клиничната картина на морбили, но когато се проявява в по- сериозна форма, се приема за усложнение. При наличието му в такава форма, заболяването протича тежко и със спастични пристъпи.

Вследствие на усложнената клинична картина детето е развило спастичен бронхит. След направена графия на белите дробове не е установена пневмония. От болницата съобщават, че то е било консултирано с лекари от различни медицински специалности, включително и със специалист по ушно-носно-гърлени болести, който е назначил адекватна терапия.

Правени са му и инхалации. Въпреки лечението, в 4 часа на 9 април състоянието на детето рязко се е влошило и то е получило дихателна недостатъчност. Въпреки предприетите реанимационни действия, то е починало.

По-рано проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, обясни, че обикновено ваксината защитава. След две ваксини човек е защитен повече от 95%. Когато е ваксиниран с една ваксина, защитата е 80-85%. Ако се заразиш, ще изкараш болестта леко, но можеш да заразиш и други хора, допълни още той.

Неимунизираните деца - на роми и майки интелектуалки

Лабораторно доказани - 7 случая, вероятни - 10 случая. За съжаление, има деца, които не са имунизирани. Това заяви проф. Тодор Кантардж...

Ваксината срещу морбили (МПР) се поставя първо на 13 месеца, а втората – на 12-годишна възраст. Не е възможно здрав човек да пренесе морбили от болен на здрав. За да заразиш някого, трябва да си болен, поясни Кантарджиев. Попитан дали хората с една ваксина трябва да правят втора, особено след като е минало времето за втора имунизация, лекарят каза, че няма нужда от втора имунизация, визирайки хора на 25-30-35-40 години, които имат само едно поставяне на ваксина.

За периода 17 март – 7 април в РЗИ - Пловдив са регистрирани 36 случая на морбили. Лабораторно са потвърдени 21 от тях, два са изследвани и са отрицателни, един е с променена диагноза -рубеола, а за още 12 се очаква резултат. Повечето от заболелите са от град Пловдив, но в последната седмица са установени случаи и от други населени места в Пловдивска област – става дума за заболели контактни лица от двете лечебни заведения за болнична помощ в Пловдив, където първите болни са били хоспитализирани с други диагнози до появата на обрива. Междувременно първите заболели от морбили вече са изписани. Останалите лекувани в болниците към момента не са в тежко състояние и не се нуждаят от допълнителни реанимационни мерки.

Actualno.com припомня, че по време на епидемията през 2009-2011 година у нас има 24 хиляди заболели, с 24 починали. В последните десетилетия епидемии от морбили в България има през 1980 – 82 г., 1991 – 93 и 2009 – 10 г., независимо от типа използвана ваксина, ваксинационна схема и при много голям процент ваксинирани (ваксинален обхват). По време на морбилната епидемия през 2009 – 2011 г. ваксинационният статус на заболелите е известен при 52% т.е. при 52 на сто от случаите е ясно дали пациентът е бил ваксиниран или не.

Във възрастовата група 1-14 г. от групата с известен ваксинационен статус, 70% от заболелите са ваксинирани с една доза МПР ваксина, като е прието, че една доза ваксина се счита за достатъчна, а втората е с цел да обхване нереагиращите от първата. В различните страни има големи разлики във възрастта, на която се прилага втората доза.

Няма нови случаи на заразени с морбили в Пловдив и областта

Няма нови случаи на заразени с морбили в Пловдив и областта през последните три дни. Това каза за Радио „Фокус“ – Пло...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com