Лекар: Ваксинационната кампания е повод да бъде пилотиран фонд за обезщетение

8465
Лекар: Ваксинационната кампания е повод да бъде пилотиран фонд за обезщетение
Снимка: Actualno.com

Ваксинационната кампания срещу Covid-19 е добър повод в българското здравеопазване да бъде пилотиран фонд за обезщетение на пострадали пациенти. Това заяви пред БНР д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

"Той всъщност е фонд, който пази най-вече медицинските лица. В цял свят се знае, че медицинските лица, колкото и да са добри, колкото и да са добре обучени - рано или късно се допускат грешки. Докато по света на тези грешки се гледа с особено внимание, с цел да се вземат поуките и да си поправи системата, тук ги замитаме. Остават увредени български граждани, които не биват компенсирани и едно впечатление в обществото, че гарван гарвану око не вади", коментира Хасърджиев.

Проблеми с ваксинацията срещу COVID-19 в Германия

Няколко области в Бавария, Германия, бяха принудени да отложат началото на ваксинацията срещу COVID-19, която трябваше да започне днес,...

Категорично трябва да бъде предвидена такава възможност и не лекарите от страх да се опитват да прикриват грешки, които се случват, подчерта той.

"Целта на такъв фонд е той да обезщетява гражданите, грешката да бъде регистрирана, поуката да бъде извадена и да не бъдат преследвани лекарите, ако те са добросъвестни. Това само би могло да бъде от полза на всички нас. Ковидът ни дава поводи да сме иновативни и да прилагаме различни такива мерки. Дано някой чуе. За това са необходими законодателни промени. Необходима е и промяна в мисленето в България."

С тревога следим факта, че хронично болните и възрастните хора са наредени в по-задни позиции в плана за ваксиниране. Това са хората, които дават най-голям брой жертви в битката с Covid инфекцията, отбеляза Станимир Хасърджиев по повод началото на имунизационната кампания срещу коронавирусната инфекция. При първа възможност трябва да се обхванат най-уязвимите групи, ако не се обхванат те, няма как да се намали смъртността в страната, допълни той.

"Ваксината е единственият шанс, който имаме, да се избавим от тази инфекция и въобще от тази пандемия", подчерта Хасърджиев, но уточни, че "дори всички да решат да се ваксинират, дори за всички да има ваксина, ще минат месеци преди да видим реалния ефект от всичко това", а пандемията ще диктува дневния ред на обществото ни и догодина.

Ген. Мутафчийски: Не виждам никакъв проблем с буса за ваксините

"Щом фирмата, независимо какви кренвирши има на нея, е предоставила бус, който изпълнява условията за температурен режим, за своевремен...

Отговорността на тези, които могат да се ваксинират, е изключително голяма, смята Хасърджиев.

В момента по думите му има добра обща информация за ваксината за здравите и млади хора. Какво става обаче ако имаш заболяване, все още в световен мащаб няма отговори и се търси решение, каза Станимир Хасърджиев. Според него има много въпросителни за ваксините и хората с хронични заболявания.

"Да не знаеш какви ще са ефектите на тази ваксина върху твоето основно заболяване, е притеснително", посочи Хасърджиев, според когото тепърва предстои много работа за информирането на тази категория пациенти.

Относно подписването на информирано съгласие при поставяне на ваксината срещу Covid-19 д-р Хасърджиев уточни, че "няма нищо необичайно, и сега е задължително по закон и по нормативни документи", но не се спазва стриктно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com