X
 
 

Лекарският съюз вече е доволен от предлаганите цени на клиничните пътеки за деца

1662 1
Лекарският съюз вече е доволен от предлаганите цени на клиничните пътеки за деца
Снимка: БГНЕС
Исканията на Български лекарски съюз (БЛС) за повишаване на цените на редица клинични пътеки и най-вече на тези в Педиатрията са изпълнени. Това посочва БЛС в свое прессъобщение.

Лекарският съюз изразява задоволство от написаното в проекта на Анекса към Националния рамков договор за медицинските дейности между НЗОК и БЛС, който вече е публикуван на официалната интернет страница на НЗОК.

Отпускат 3,450 млн. лв. за подобряване на детското и майчино здравеопазване

„С Постановление Министерският съвет днес отпусна 3,450 млн. лв. за подобряване на детското и майчино здравеопазване в страната. ...

Каква е промяната - всички клинични пътеки, които до този момент са общи за деца и възрастни, ще бъдат разделени в отделен пакет и ще бъдат финансирани изцяло като пакет "Педиатрия". Това беше основно искане при протестите в СБАЛ "Проф. Иван Митев" (Педиатрията) в София.

1. Цените на клиничните пътеки, изпълнявани в клиники/отделения по "Педиатрия" в структури от трето ниво на компетентност се увеличават с 30%, а тези от първо и второ ниво на компетентост с 20%

2. Поради значителните разходи за хирургично лечение на деца, както и необходимостта от по-продължително проследяване на състоянието на малките пациенти, беше договорено увеличение с 50% на цените на следните клинични пътеки: КП 172, КП 174, КП 176, КП 178. Става въпрос за пътеки, свързани с хирургично лечение - например операции на хранопровод, стомах, тънки и дебели черва и с различна степен на сложност.

Увеличението на цените на пътеките в областта на Пулмологията ще бъде с 10%, като там, където има разделение на пътеки за деца и за възрастни, детските пътеки ще бъдат завишени с 20%.

Лекарите искат потребителска такса за деца, но да се плаща от държавата

Да се въведе потребителска такса за преглед на дете, както има такава и за възрастните. Тя обаче да се плаща от държавата, не от родите...

Повишаване с 10% ще има и на цените на терапевтични клинични пътеки, изпълнявани в отделения по "Вътрешни болести", "Кардиология" и "Анестезиология и интензивно лечение" от първо и второ ниво на компетентност.

Увеличение от 20% е договорено в областта на "Инфекциозни болести".

В подкрепа на демографската политика със 100 лв. е увеличена цената на клинична пътека "Раждане" - от 750 на 850 лв.

Проектът на Анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности е публикуван на официалната интернет страница на НЗОК за 14-дневно обществено обсъждане.

Лекари от Педиатрията продължават протеста и искат отговори на въпросите си

"В болницата все още има месечен финансов лимит, все още не може да се поеме дете с диагноза, различна от определената за отделението."...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
    Мафията в бели престилки, и американския резерв да им дадеш пак няма да им стигне!И най обикновенният лекар е побогат от президента и министър председателя ! Това е факт неоспорим необорим!