МЗ: 9 медикамента липсват на пазара, 82 са в недостиг, причината не била в нарушенията

1474
МЗ: 9 медикамента липсват на пазара, 82 са в недостиг, причината не била в нарушенията
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

В момента липсват около 9 медикамента в аптечната мрежа, съобщи здравният министър Асен Меджидиев и изтъкна, че вече някои от тях са налични, след взетите мерки от миналата седмица. Той отказа да уточни за кои лекарства става въпрос, тъй като информацията е чувствителна за пациентите.

В недостиг в момента са 82 медикамента, допълни Аркади Шарков, съветник на министъра, и добави, че миналата седмица в недостиг са били 62.

40% от лекарствата по лекарско предписание се отчитат, не се знае къде отиват останалите 60%

Едва 40% от лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание, се верифицират. За останалите 60% системата няма никакви данни к...

Миристър Меджидиев увери, че здравните власти се стараят да помогнат: "Има медикаменти, които са заместени и са инструктирани и аптеки, и доставчици да помогнат, като идеята е тези лекарства, които са единствени, да бъдат доставени в максимално кратък срок".

Той съобщи, че е проведена проверка на всички търговци на едро и се предприемат мерки по нормативната уредба, включително санкции, но идеята на МЗ не е в санкциите, а в подобряване на контрола и предотвратяване на стигането до недостиг. "Нарушенията които сме открили са много малко и те не са причината за недостига", каза министърът, а помолен да посочи причината, той каза, че е комплексна.

"Трябва да се направят промени в системата за електронно проследяване, тъй като там е основният проблем", заяви Меджидиев и добави, че по така функциониращата система много малко медикаменти могат да бъдат проследявани и да бъде ограничаван реекспорта. "В момента по тази система могат да се контролират едва шестдесет и няколко медикамента", уточни той.

Здравният министър съобщи, че  на днешното заседание на заседание на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването е взето решение да се създаде единна номенклатура на лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание, което ще бъде свързано с машинно четим продуктов код върху опаковката на всеки медикамент. Това ще позволи и използването на мобилно приложение от всеки пациент и лекар, от което ще могат да се информират за цените, същевременно така се осигурява и контрол върху цените, каза той. Ще се осигури и по-бързо проследяване на лекарствените продукти на база постъпващата информация в електронната система, както и анализ на причините за недостига на всеки лекарствен продукт, добави министърът.

МЗ: Имаме данни, че лекарства се задържат умишлено от търговци на едро

В България има съмнения за недостиг на около 10 лекарства, а Министерството на здравеопазването разполага с данни, че медикаменти умишл...

Сега се разработва алгоритъм  за новата система и се предвижда компетентните органи да предприемат мерки при недостиг. Ще се подобри и отчитането на лекарства, заплащани от НЗОК. Предвиждат се промени в нормативната уредба, които да бъдат внесени в парламентарната здравна комисия, добави министърът, убеден, че са наложителни промени в електронната система за проследяване на лекарствата. 

Запитан кога би могла да влезе в действие новата система, той уточни, че е представител на служебно правителство и увери: "Въпреки това ще се постараем да го внесем за разглеждане на парламентарна комисия до 10 – 15 дни, а нататък вече решенията са на НС и евентуален редовен кабинет".

Аркади Шарков съобщи, че за създаването на тази единна номенклатура, ще бъде поставено задание на "Информационно обслужване" и всички ИТ – отдели на НЗОК, на Националния съвет по цени и реимбурсиране да направят добра комуникация между системите за да има не само констатиране на недостиг, а превенция на недостига на медикаменти. "Другата седмица се надяваме да има предложен алгоритъм за справяне с недостига на всеки конкретен продукт", каза още той. 

Съветът по контрол на лекарствоснабдяването с първо заседание

Днес ще се проведе първото заседание на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването. Той е създаден от министъра на здра...

Според МЗ сега задържане на лекарства по складовете няма и очакванията са новата система, която въвеждат да помогне да се знае наличността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com