МЗ разкри неправомерно забавяне на Националната детска болница

7057
МЗ разкри неправомерно забавяне на Националната детска болница
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева освободи директора на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД (ЗИКДБ) Николай Борисов. Това съобщиха от здравното ведомство на 16 май, като посочиха ключовия мотив - неправомерно забавяне на процеса, свързан с изграждането на Национална детска болница.

Държавното дружество „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ беше създадено специално за целта през лятото на 2020 г. от третото правителство на Бойко Борисов и ГЕРБ. Целта му беше да организира целия процес по изграждане и пускане в експлоатация на многопрофилна болница за деца. Такъв обект е определян като приоритет от редица правителства през годините, но за целта трябваше да се рушат сгради на терена, на който да бъде изградено ново лечебно заведение. Цялата процедура толкова се забави, че в края на април се стигна до сагата с частната детска болница "Мама и Аз": Да има частна детска болница, вбеси Фондация "Даная": Ще съдят държавата.

Имало е забавяне и други нарушения

Мотивът за решението да бъде освободен Николай Борисов, са констатациите от извършения в дружеството вътрешен одит и доклад, касаещ изпълнението на решението на Народното събрание. Установени са редица нарушения, включително неправомерно забавяне в сключването на договора за разрушаване и премахване на съществуващи сгради за нуждите на ЗИКДБ.

Имало е и необосновано разходване на суми за юридически услуги при наличие на административен капацитет за консултиране от страна на членовете на Борда на директорите. Липсва депозирана бизнес програма от страна на Съвета на директорите. Не е изпълнено решението на парламента за предоставяне на актуализиран план-график за ускорено изграждане на Национална детска болница. Няма и достатъчна комуникация и прозрачност с обществеността по създаването на лечебното заведение, поддържането и ежедневното актуализиране на информацията на сайта на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД, твърдят от МЗ.

Николай Борисов спечели конкурса на здравното ведомство за представител на държавата в борда на ЗИКДБ през февруари 2024 г. и стана изпълнителен директор.

Днес министър Кондева е поканила представители на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница на среща във ведомството, за да ги запознае с констатациите от извършения одит и да им съобщи лично за промяната в управлението на ЗИКДБ.

Още: Проф. Христо Хинков: Здравният министър няма полезен ход да откаже строежа на нова детска болница

Снимка: Проект за детска болница, Столична община

Нов директор до провеждане на конкурс

По време на срещата е бил представен временно изпълняващият длъжността директор на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД – д-р Влатко Глигоров, който поема поста до провеждането на конкурс.

Д-р Глигоров е специалист по акушерство и гинекология, има придобити магистратура по здравен мениджмънт и докторантура по социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията. Той има богат опит в кризисния мениджмънт на средно и високо ниво, гласи визитката му, разпространена от МЗ.

Още: Плевенска болница спасява бебета, на които не могат да помогнат в София

Разрушаване на сгради, за да има детска болница

Незавършените строежи, които трябва да се съборят, за да се построи Национална детска болница, са разположени върху два поземлени имота в Горна Баня, район „Овча купел“ на София. Терените са частна държавна собственост с обща площ 42,4 декара. Чак този месец стана ясно кой ще руши сградите. Беше сключен договор, който е на стойност 3 350 000 лв. без ДДС, а срокът за неговото изпълнение е общо 7 месеца – един за проектиране и шест за разрушаване.

Още: Председателят на БЛС: "Мама и Аз" създаде усещането, че държавата не иска да изгради детска болница

Обществената поръчка за събарянето на двете големи постройки бе обявена още на 17 август миналата година. Изборът на изпълнител приключи на 19 октомври, но три фирми го обжалваха пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Тя се произнесе в полза на възложителя. Оттам спорът се пренесе във Върховния административен съд, който в началото на април месец потвърди решението на КЗК.

Сагата с частната детска болница

Бавното темпо доведе до решение на служебното правителство от 30 април да одобри изграждане на частна детска болница "Мама и Аз". Това решение бързо беше отменено от кабинета на Димитър Главчев заради острата обществена реакция, че средствата от лечение на българските деца ще отиват в частни ръце: Главчев разпореди да бъде отменено решението за частната детска болница.

След първоначалното одобрение на кабинета от ПП-ДБ обявиха, че дават на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница. По-късно Димитър Главчев се обърна на 180 градуса и предприе същия ход.

Гледайте в Студио Actualno тази вечер бившия здравен министър Христо Хинков, който говори точно по тази тема и разкрива интересни подробности за натиск. Интервюто ще бъде публикувано в Actualno.com в 19:30 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Само в една област има открити нови случаи

Проучване във Великобритания: Вейпингът не увеличава пушенето на цигари

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Синдикат "Защита" излиза на протест за оставката на здравния министър

Промяна: ТЕЛК ще се гледат и в други градове

Лек ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Известният турски медикален онколог доц. д-р Айхан Мурат ще провежда безплатни консултации в София на 7 юни 2024 г.

Семейство пътува от Монтана до София, за да търси лекарска помощ за детето си

От БЛС категорични: Заплатите на лекарите не бива да се замразяват

КНСБ против замразяването на размера на лекарските заплати за още година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com