Наблюдава се известно увеличение на дарителите на органи

3351
Наблюдава се известно увеличение на дарителите на органи
Снимка: Thinkstock

Наблюдава се известно увеличение на дарителите на органи, но ни се иска този ръст да бъде по-голям. Това каза проф. д-р Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина” във връзка с донорството в България, предаде "Фокус".

„Освен просветата на членовете на обществото, е необходимо да се подобри цялата организация при заявяването на съгласие за донорство. Особено в местата по периферията, където се появяват потенциални донори, трябва да се информира веднага в Изпълнителна агенция по трансплантациите и да се действа по протокол, който цели да се запази и върне животът на тези хора”, заяви Начев.

Жена в мозъчна смърт даде шанс за нов живот на двама души

64-годишна жена от Плевен, изпаднала в мозъчна смърт, даде шанс за живот на двама души, информира Дарик нюз. След инцидента близките в...

Той обясни, че тогава, когато пациентите изпаднат в мозъчна смърт, те трябва да бъдат достатъчно добре подготвени, така че органите им да са годни за трансплантация.

Според него, за да се разреши проблемът с липсата на донори е необходимо да се говори много повече за тази тема. „Освен съсловието, което се занимава с донорските проблеми и трансплантациите, тук длъжници на обществото са и медиите. Има какво да се направи. Не трябва да чакаме Деня на донорството или Европейската седмица на донорството, за да дискутираме тази тема”, отбеляза проф. Начев.

Директорът на „Св. Екатерина” допълни, че през цялата година трябва да се разяснява на населението какво представлява донорството и какъв е смисълът на трансплантацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com