Назрява напрежение сред общопрактикуващите лекари

2487
Назрява напрежение сред общопрактикуващите лекари

Расте напрежението сред общопрактикуващите лекари.

Причините - недостиг на средства в бюджета, изискването за описване на касови бележки след преглед на пенсионери, и готвени промени в наредбите за диспансеризация и профилактични прегледи, предаде БНТ.

МЗ е направило към НЗОК всички заявени трансфери за потребителската такса при общопрактикуващите лекари

Министерството на здравеопазването е направило към НЗОК всички заявени трансфери за потребителската такса при общопрактикуващите лекари...

От съсловната организация казаха, че недоволството на медиците може да прерасне в ефективен протест. От сдружението предупредиха, че има опасност личните лекари с големи пациентски листи да спрат да записват нови пациенти.

В пациентската листа на доктор Гергана Николова са записани около 2500 души. В зависимост от възрастта им касата ѝ плаща между 1 лев и 5 стотинки и 1 лев и 47 стотинки. Доктор Николова се стреми да не надвишава лимита от 2500 пациенти, защото ще се наложи да назначи още един лекар.

"Ние нямаме финансовата възможност да назначаваме втори колеги в практиката. Особено ако при един праг от 2500, те станат примерно 2510. Тези 10 човека просто няма да дадат възможност да се осигури заплата на този лекар", разказва д-р Николова. По думите й дори да осигури пари за заплата, не е ясно дали ще може да намери втори лекар.

Пациентите се опасяват, че ако лекарите с големи листи спрат да записват нови хора, правото им на избор ще бъде ограничено.

Рекорден брой млади лекари положиха Хипократовата клетва

На специална церемония в Зала 1 на НДК над 400 млади лекари положиха Хипократовата клетва. Випуск 2017 е рекордьор по броя на завършв...

"Кошмарно е да попаднеш на лекар, който не може да различи примерно една настинка, която може да се превърне в хронично заболяване. Всички искат да отидат при добрия лекар", казва Румяна Вагнер, пациент.

От сдружението на общопрактикуващите лекари смятат, че проблемът може да се реши с минимално повишаване на сумата, която касата плаща за записан пациент, и отпадане на условието за назначаване на втори лекар при над 2500 записани пациенти.

"Оставете всеки да си менажира практиката. Вие осигурете средствата, така че да могат да се привлекат допълнително хора. Ако щете, отпуснете целево средства - за назначаване на сътрудници", уточнява доц. Любомир Киров - председател на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

От там настояват за промени в наредбата за специализация, с които да се привлекат нови кадри, повишаване на потребителската такса и по-добро разпределяне на бюджета. От сдружението са категорични, че недоволството в редиците им може да прерасне в протест заради промени в наредби, които се готвят в момента.

По-малко лекари напускат България

По-малко лекари са решили да напуснат България през отиващата си година. Положителната тенденция е по данни на Българския лекарски съюз...

Над 4200 лични лекари в страната са сключили договор със Здравната каса. По-малко от 600 от тях са надвишили лимита от 2500 пациенти и са назначили втори човек. Ако медик откаже да запише пациент, той може да подаде жалба в Районната здравна каса. До момента такива сигнали в Касата и Здравното министерство не са постъпвали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com