Неосигурени пациенти в Шумен ще получат здравна помощ

1935
Неосигурени пациенти в Шумен ще получат здравна помощ
Снимка: iStock/Guliver

Над 50 мъже и жени на възраст от 18 до 45 години от ромската общност и други уязвими групи от кварталите „Млада гвардия“ и „Витоша“ преминаха през профилактични прегледи при общопрактикуващ лекар в Диагностично-консултативния център №1 в Шумен от края на месец септември досега. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.

Прегледите са част от дейностите в направление „Здравеопазване“ по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ в рамките на Програма ЗОВ и включват установяване на общото здравословно състояние, ехография на коремните органи при мъжете, кръвни изследвания и др. Служители от Семейно-консултативния център заедно с образователните медиатори Айлин Мехмедова, Георги Шарбанов и медицински специалисти от ДКЦ съставиха график за посещение при д-р Светла Катранджиева веднъж седмично от 10.00 до 12.00 часа.

По-високата минимална заплата пречи на някои общински болници

Някои от колегите в общинските болници, които бяха "нарочени" за фалит, са силно притеснени. Например от болниците в Гоце Делчев и в Ту...

"Заедно с прегледите за общото здравословно състояние на пациентите се правят и изследвания, които са много важни за откриване на диабет, на анемии и други отклонения. Впоследствие, ако е необходимо, пациентът се насочва към специалист. Всичко това се отразява в амбулаторния лист, екземпляр от който се съхранява както при пациентите, така и в СКЦ и ДКЦ," обяснява д-р Катранджиева. Шест жени и двама мъже от кварталите „Млада гвардия“ и „Витоша“ в Шумен преминаха през профилактичен преглед днес в ДКЦ 1. Всичките са безработни, без доходи и здравно неосигурени. Някои от пациентите споделят, че за първи път от години посещават личен лекар и са доволни, че поканата да се включат в организираните прегледи им дава възможност да проверят общото си здравословно състояние и да потърсят помощ от специалисти.

"Сред хората, които водим на преглед тук, има такива с отклонения в кръвните картини, със сърдечни проблеми. Ние им помагаме с направленията и посещенията по-нататък при съответните специалисти. Но дори само при един човек от всичките 50 да бъде открит някакъв проблем, има шанс да се вземат навреме необходимите мерки", коментура медицинската сестра Илка Стоянова, която помага в организацията и съхраняването на документацията. Провеждането на прегледите при общопрактикуващ лекар в Диагностично консултативния център 1 в Шумен се осъществява с финансовата помощ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com