Ново лекарство за ковид - 1 доза е 2423 лв., а договорът е конфиденциален

6193
Ново лекарство за ковид - 1 доза е 2423 лв., а договорът е конфиденциален
Снимка: Getty Images

Министерството на здравеопазването вееч е изпратило дози от новото лекарство REGN-COV2 - комбинация между Казиривимаб и Имдевимаб, става ясно от съобщение на МБАЛ - Смолян.

МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” вече разполага с едни от най-новите медикаменти за лечение на Covid-19 - моноклонални антитела. От Министерството на здравеопазването са доставени 30 дози от новия медикамент, информират от лечебното заведение.

"Новото лечение вече се прилага с успех при болните, които са хоспитализирани в нашата болница. Моноклонални антитела се използват за лечение на леки и средно тежки случаи, при които все още няма нужда от прилагане на кислородотерапия", коментира зам.-директорът д-р Емилия Апостолова.

Моноклоналните антитела потискат развитието на тежкия възпалителен процес при заразените с коронавирус. Терапията с този вид медикаменти е за лечение само в болнична среда.

Припомняме, че на 20-ти октомври правителството осигури 7 269 000 лв., с които МЗ да купи 3000 дози от ново лекарство в ампули (комбиниран пакет Казиривимаб и Имдевимаб) за 3000 пациенти. Всяка от дозите струва 2 423 лв. с ДДС. Предложението да се закупи това лекарство е подадено от доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

САЩ плащат 1 млрд. долара за ново лекарство срещу коронавируса

Лекарството, разработено от GSK (GlaxoSmithKline) и Vir Biotechnology, е показало, че намалява риска от хоспитализация или смърт със 79...

Лекарството е с регистрирано наименование REGN-COV2. Произведено е от F. Hoffmann-La Roche Ltd., (Швейцария), а на територията на ЕС заявител и притежател в бъдеще на разрешението за употреба е Roche Registration GmbH (Германия).

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е започнала оценка на заявление за неговата употреба. Ползите и рисковете от приложението му ще бъдат оценени в съкратен срок, обусловен от извършен текущ преглед "rolling review" от Комитета за лекарствени продукти в хуманната медицина (CHMP) към ЕМА.

"Моноклоналните антитела се прилагат като еднократна интравенозна инфузия възможно най-скоро след установен положителен тест за SARS-CoV-2. Съгласно издадените от ЕМА научни становища те са предназначени за лечение на потвърден COVID-19 при пациенти над 12 години, изложени на висок риск от прогресиране до тежък COVID-19, като рисковите фактори могат да включват, но не се ограничават до: напреднала възраст, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, включително хипертония, хронични белодробни заболявания, включително астма, захарен диабет тип 1 или тип 2, хронично бъбречно заболяване, включително на диализа, хронично чернодробно заболяване, имуносупресирани, въз основа на преценката на предписващия лекар - лечение на рак, трансплантация на костен мозък или орган, имунна недостатъчност, ХИВ (ако е слабо контролиран или има данни за СПИН), сърповидно-клетъчна анемия, таласемия и продължителна употреба на имуносупресори", е обяснил доц. Кунчев при предложението лекарството да бъде купено от България.

(При отваряне на договора с "Рош България" ЕООД излиза този надпис)

Имунолог: Лекарствата срещу COVID-19 няма да са панацея

Лекарствата срещу COVID-19 няма да бъдат панацея и не може да се разчита изцяло на ефекта им. Това заяви доц. Снежина Михайлова, имунол...

Според неговия доклад в момента лекарството се прилага в 15 страни от ЕС, а във Великобритания има условно разрешение за употреба. На 11.10.2021 г. Европейската агенция по лекарствата информира, че започва финалния етап от оценката на документацията за лекарствения продукт. 

Още няма окончателно становище, но има препоръка от СЗО за употреба под условие.

Договорът между „Рош България“ ЕООД и МЗ е сключен на 20-ти октомври. За него е съобщено на в Централната автоматизирана информационна система за електронни обществени поръчки на 19-ти ноември – условно, защото целият текст на договора е обявен за конфиденциален.  

(Не е вписана даже и сумата по договора)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com