НЗОК ще плаща сензорите на някои диабетици

2793
НЗОК ще плаща сензорите на някои диабетици
Снимка: pixabay.com

Националната здравноосигурителна каса ще поема сензорите за диабетиците, съобщава Би Ти Ви. С тях се измерва кръвната захар, без да се налага непрекъснато болните да се бодат.

Изделията обаче няма да се полагат на всички пациенти с диагнозата. Сензорите ще се отпускат по здравна каса от аптеките в страната. В момента диабетиците си ги купуват от чужбина. Болните трябва да отговарят на определени критерии, за да получат това изделие.

Диабетът оставя своя отпечатък върху ноктите, не го изпускайте

Диабетът е изключително популярно ендокринно заболяване. Броят на пациентите се увеличава с всяка година. Тази болеста засяга кръвоносн...

Второто условие е специализирана комисия да издаде протокол, който да се завери от касата. Такива комисии има само в болници в София, Пловдив и Варна. Люба Костадинова е майка на дете с диабет, което следи захарта си със сензор, който е прикрепен към тялото. Тя обяснява, че с друго устройство, което се доближава до сензора, се регистрират данните. Чрез приложение те могат да се изпращат и на мобилен телефон.

Жената коментира пред Би Ти Ви: „Измерването става само с доближаване до сензора и вече знаем колко му е захарта, без да го убождаме. През нощта спи, ние измерваме, ако се наложи инсулин тогава вече се пробужда и трябва да поставим. Правим си регистрация в чужбина, за да вземем сензор. Там трябва да имаме адрес в самата държава, на който да се изпратят, след това ни се изпращат в България, отнема време, понякога се бавят поръчките, оставаме без сензор. От 16 октомври сензорите ще има и в България, а касата ще плаща по 260 лева месечно за тях. Критериите за получаването са – диабетът да е тип 1, да са на инсулин, с лош гликемичен контрол над определени стойности. Децата до 6 години и бременните имат предимство, но хората с психично заболяване нямат право да го получават.

Ендокринологът д-р Димитър Георгиев твърди, че заради критериите малко хора ще получат изделие по каса. Той уточни: „Всъщност точно тези хора, които са се старали най-много, които са с най-добър контрол, на тях няма да имаме възможност да дадем сензори по здравна каса.“ От НЗОК разясняват, че те не са авторите на критериите. Те са категорични, че тези правила са изготвени от експерти в еднокринологията. За тази година две фирми ще предлагат сензорите в нашата страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване