Обещание - ще има повече пари за МБАЛ – Козлодуй

1950
Обещание - ще има повече пари за МБАЛ – Козлодуй
Снимка: БГНЕС

Тази година средствата по Методиката за субсидиране на лечебните заведения ще бъдат увеличени с 2.5 млн. лв., като допълнителен ресурс ще получи и МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Козлодуй, по параметрите ТЕЛК, спешност и труднодостъпност. Отделно от това по прогноза за 2019 г. приходът на лечебното заведение по НЗОК ще бъде с 16% по-висок. Това заяви министър Ананиев по време на среща с представители на общинската болница в Козлодуй. 

„Това свидетелства, че ние предвиждаме подобряване на финансовото състояние и увеличаване възнагражденията на работещите в лечебното заведение, а не закриването му. Отчитаме и ценим мястото и ролята на общинското здравеопазването, в частност и на болницата в Козлодуй“, беше категоричен Ананиев. Той посочи, че след като екипът на МЗ е изготвил механизма за финансово управление и контрол в лечебните заведения, същият е бил предложен и на общинските болници. Към момента в областните болници, където механизмът е приложен, се наблюдава намаляване на просрочените задължения със средно 30%, което означава, че се работи по-ефективно и по-голям процент от приходите остава за повишаване на заплатите.

Предложение: Държавата да плаща на лекарите, които се обучават

Държавата ще плаща на лекарите специализанти. След това те ще трябва да остават да работят там, където са се обучавали. Това са част от...

Въпреки че Министерството на здравеопазването не е принципал на болницата в Козлодуй, министър Ананиев пое ангажимент МЗ да окаже методическа и експертна помощ за изготвянето на анализ на приходите, разходите и сключените договори в МБАЛ – Козлодуй, така че разходите да бъдат оптимизирани и спестеният ресурс да се изразходва за възнаграждения на персонала.

Управителят на лечебното заведение д-р Олга Николова посочи, че очакванията ѝ са ако мерките, начертани на срещата проработят, възнагражденията на професионалистите по здравни грижи да бъдат увеличени до края на настоящата година.

Беше постигнато общо съгласие да се инициира среща между Министерството на здравеопазването, Министерството на енергетиката, АЕЦ – Козлодуй, Община Козлодуй и управителя на болницата за търсене на вариант за допълнително финансиране на лечебното заведение, с оглед спецификата на региона.

По отношение на кадровото обезпечаване на системата тази година, благодарение на добрата колаборация между МЗ и МОН, са увеличени бройките за прием на медицински сестри. От една седмица за обществено обсъждане на сайта на МЗ е публикувана и Наредбата за специализациите в системата на здравеопазването, която има за цел както да облекчи финансово специализиращите, така и да бъде инструмент за провеждането на последователна и трайна държавна политика за преодоляване на дисбалансите при разпределението на специалистите по региони.

МЗ сезира главния прокурор за зачестилите нападения над медици

Във връзка с последните два случая на проявена агресия срещу медицински лица на територията на Област Велико Търново, министърът на здр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване