Обмислят увеличаване на стойността на "клиничната пътека" за COVID-19

1908
Обмислят увеличаване на стойността на "клиничната пътека" за COVID-19
Снимка: БГНЕС

През изминалите седмици наблюдавахме грубо нарушаване на препоръките. Имаше събирания на ловни дружинки, религиозни събирания, събирания на спортни мероприятия, масово неспазване на дистанция в нощните заведения. Тези неща сами по себе си ще доведат до скок на случаите на заразени от коронавирус, заяви директорът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов пред БНТ.

Ние сме длъжни да предотвратим това. Хубавото е, че видяхме, че вирусът може да бъде контролиран, спазвайки тези неща, за които говорим ежедневно – дисциплина, дистанция, дезинфекция, посочи проф. Ангелов.

Ръководителят на РЗИ София не призна, че държавата с поведението си помогна за пика на коронавируса

Не, не може да се каже такова нещо. Трябва да се научим да живеем с вируса, само че като че ли българинът почна да живее с мисълта, че ...

Това, че по-малко хора имат нужда от болнично лечение, по-малко хора имат нужда от реанимация, ни дава спокойствие, че всъщност вирулентността на вируса като че ли е намаляла. Но в момента няма научни данни, които да докажат тази хипотеза, това трябва да бъде проверено във времето, каза той.

Всеки ден следим цифрите, правят се анализи на седмична база. Видяхме, че този коронавирус не прилича по нищо на предходните коронавируси. Смятахме, че когато настъпи лятото, този вирус ще изчезне, но това не се случи. В момента извеждаме хипотеза, че като че ли вирулентността на вируса е намаляла, но мерките трябва да бъдат такива, те не могат да бъдат неглижирани, коментира още директорът на Александровска болница.

"Няма нито едно научно доказателство, което е достоверно и на която да стъпим и да сме сигурни в това, което правим", каза обаче професорът.

Той отрече конспиративните теории, в които се твърди, че епидемията от COVID-19 у нас се използва, за да се източват пари от Здравната каса. Директорът на Александровска болница каза, че клиничната пътека за лечение на заразените с коронавируса е 600 лева. Често тези средства са недостатъчни за финансирането на лечението на тежко болни. Срещнахме разбиране в Министерството на здравеопазването, надявам се това да бъде променено във времето, отбеляза проф. Ангелов.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 23 юни

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) продължава да е...

От думите му стана ясно, че се обмисля дали "клиничната пътека" да не бъде повишена, защото в тежките случаи е изключително недостатъчна. В тези случаи има разходи, свързани с многобройни тестове, много изследвания - образни със скенер, много медикаменти, обясни той.

Тестовете обаче се плащат от държавата и цената на един тест е 60 лв.

Ще спечелим тази битка, но трябва да има много дисциплина, разум и интелект. Готови сме като система и можем да издържим на този натиск, заяви още проф. Костадин Ангелов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com