Очакват грипна епидемия в още пет области

29397
 Очакват грипна епидемия в още пет области
Снимка: БГНЕС

До края на седмицата грипна епидемия се очаква да бъде обявена в още пет области - Враца, Монтана, Русе, Стара Загора и Ямбол.

В петък първи мярката въведе Бургас, а в понеделник - и Софийско, където живеят още близо 700 000 души. В тези региони е обявена грипна ваканция за учениците и в детските градини. Спират се плановите операции, детските и женските консултации, както и свижданията в болниците, съобщи за "Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

"Най-засегнатите от грипа са децата и учениците", добави д-р Кунчев. Изводът е на базата на данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Например във Врачанско повалените деца на легло на възраст до 4 годинки са 1275 на всеки 10 000 души, докато средната заболеваемост в областта е 242-ма на десет хиляди.

В Монтанско кихащите и кашлящите деца до 4 г. са 804 на всеки 10 000, докато при тези между 5 и 14 г. те са 532 на десет хиляди. Не по-различна е картината в други области. Изключение прави само Търговищко, където за поредна година болните се "броя на пръстите" - те са едва 5 на 10 000.

Фандъкова: Няма нужда от грипна ваканция

В момента в общинските детски градини и училища няма необходимост от обявяването на грипна ваканция. Това каза кметът на Столична общин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване