Пак брожение заради парите за болниците

21686
Пак брожение заради парите за болниците
Снимка: Thinkstock

Трусовете в българското здравеопазване изглежда нямат край. Новият е свързан с постановление на Министерския съвет от края на април, с което се спират надлимитните плащания за болниците.

Според пациентски и лекарски организации това решение означава крах, фалити на болници и чакащи със седмици и месеци за лечение пациенти. Организациите казват, че ако няма надлимитно плащане, парите на болниците ще свършват в средата на месеца. По думите на д-р Радко Велков обаче общинските болници няма да дочакат листите на чакащи. До два месеца просто няма да останат такива болници, смята той, предаде Нова телевизия.

50 болници са на ръба на фалита

Няма идеален модел за здравна система в Европейския съюз, каза министърът на здравеопазването на Таня Андреева по ТВ7 като подчерта, че...

Частните болници заплашват, че общо около 300 хил. болни, които се лекуват при тях по Здравна каса, ще трябва или да плащат от джоба си или да се ориентират към държавните лечебни заведения. Заради недостига на средства, те на свой ред вероятно ще трябва да избират кои пациенти да бъдат лекувани с предимство.

Съгласно решението на МС лечебните заведения нямат право на повече средства, отколкото са им заложени предварително. В случай че Надзорният съвет на касата прецени, може да плати надлимитните дейности, но само ако има излишни средства - постановка, която изглежда невъзможна при положение, че в бюджета на Здравния фонд не само не остават, а липсват над 300 млн. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com