Пак свършиха задължителните ваксини за децата

4482
Пак свършиха задължителните ваксини за децата
Снимка: Gettyimages

Децата във Варненско останаха без ваксини. Някои от задължителните инжекции липсват в кабинетите на педиатрите, сигнализираха обезпокоени родители.

На привършване са 4-, 5- и 6-валентните ваксини, които са в задължителния имунизационен календар на децата и предпазват от различни заболявания, сред които дифтерия, тетанус и коклюш. Причината е, че търгът за осигуряването им се провали, тъй като не бе подадена нито една оферта от производителите на ваксини, обясняват от Регионалната здравна инспекция (РЗИ), които имат ангажимент да разпределят биопродуктите, предаде Дарик.

18-месечно бебе почина от морбили в Германия

Бебе почина от морбили в Берлин, обявиха здравните власти. Германия в момента преживява най-тежката епидемия от силно заразния вирус от...

„В проведената от Министерство на здравеопазването процедура по Закона за обществените поръчки за осигуряване на необходимите видове и количества ваксини за 2015 г. не беше подадена нито една оферта за доставка на 4-, 5- и 6-компонентни ваксини и предстои да се предприемат всички законоустановени мерки за осигуряването им", посочват от РЗИ-Варна в съобщение до общопрактикуващите лекари в региона.

Във връзка със създалата се ситуация и с цел гарантиране непрекъснатост на имунизационния процес с основни профилактични имунизации в детска възраст до второ нареждане се отлагат реимунизациите с 5-компонентна ваксина. От Здравната инспекция разпоредиха стриктен контрол върху изразходването на 4, 5 и 6 компонентните ваксини.

Процедурата за избор на доставчик ще бъде повторена. Все още обаче няма яснота кога точно ще има доставка на нужните ваксини, коментира за Дарик д-р Светла Станева, шеф на РЗИ-Варна.

Месец-два е допустимо закъснение при имунизациите, смята д-р Лидия Маринова, зам.-кмет на Варна и специалист по детски болести. Желателно е обаче да се спазва имунизационният календар, защото всяко забавяне нарушава процеса по създаване на имунитет, е мнението на опитния педиатър.

Парите, които стоят зад движението против ваксините

Дебатът ЗА и ПРОТИВ ваксините се води с пълна сила у нас. И докато и двете страни привеждат аргументи, в Wall St. Cheat Sheet излезе ме...

Липсата на ваксини създава напрежение сред родителите. Общопрактикуващите лекари пък се затрудняват при подреждането на графика за имунизации по-нататък за всяко дете, отбеляза още д-р Маринова.

Според Имунизационния календар за 2015 г. комбинирана шесткомпонентната ваксина (срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б) се прилага три пъти на бебета - на втория, третия и четвъртия месец от раждането. Година по-късно след последното поставяне се прави реимунизация с петкомпонентна ваксина. Тя предпазва децата от заболяванията дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и и хемофилус инфлуенце тип Б. Реимунизация против дифтерия, тетанус, полиомиелит и коклюш на 6-годишни деца се прави с четирикомпонентна ваксина.

Ваксините са задължителни, безплатни и се осигуряват от държавата. Малко вероятно е да се продават в аптеките. Ако все пак личните лекари успеят да осигурят по друг начин ваксини за пациентите си, те ще се заплащат, уточняват от РЗИ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com