Пламен Таушанов: Важно е да се създаде система за контрол на раждането

7306
Пламен Таушанов: Важно е да се създаде система за контрол на раждането
Снимка: Thinkstock/Guliver

Важно е да се създаде система за контрол на раждането, забременяването и проследяването, за да се знае кой носи отговорност. Това коментира пред БГНЕС Пламен Таушанов, председател на УС на Българска асоциация за закрила на пациентите (БАЗП).

"В БАЗП постъпват сигнали за непроследена бременност, за смърт на дете един час преди майката да влезе в родилен дом и лекарят да й каже, че няма такова нещо, а тя да има симптоми от една седмица. Има случаи, когато не се разбира две седмици, че от две близначета едното е мъртво, въпреки системни прегледи, а много често и частните прегледи не се вписват никъде", алармира Таушанов.

Днес се проведе протест в защита на пребитото бебе, срещу което посегна акушерката Емилия Ковачева от болница "Софиямед". Майки поискаха акушерката да получи максимална ефективна присъда за опит за предумишлено убийство и да ѝ бъде забранено доживот да практикува каквото и да в медицината.

Председателят на БАЗП, който бе на днешния протест пред Съдебната палата в столицата, заяви, че го подкрепя, но не и в частта за доживотно наказание.

"Доживотно наказание за акушерката е прибързано, защото нямаме факти за извършена съдебно-психиатрична експертиза на акушерката и дали е разбирала това, което е извършвала. Това е някакво необяснимо поведение, което трябва тепърва да се изяснява. Психиатричната експертиза трябва да се назначи и изготви по-бързо, а не след 4 месеца, а за седмица-две", убеден в Таушанов.

Той смята още, че е нужна и техническа експертиза на видео записите от момента на раждането на бебето до напускането на лечебното заведение, за да има цялостна картина. "Не може в медиите да се пускат записи, без цялостната картина. Самите записи трябва да се докажат чрез експертиза", заяви още председателят на БАЗП.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com