По-малко увеличение на дневна база на болните от коронавирус, няма нови заболели медици

13975
По-малко увеличение на дневна база на болните от коронавирус, няма нови заболели медици
Снимка: Министерски съвет

19 потвърдени нови случая на коронавирус има за изминалото денонощие, 8 от тях са в болница. 884 стават общо потвърдено болните на COVID-19. Направени са 26 417 теста към 18 април, само вчера има около 500 PCR теста. Това каза началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

В София има 11 нови случая, 3 от тях са приети в болница, в Сливен има 3 нови случая. Няма нови заболели медици. 37 болни медици има в София, Видин - 9, Бургас - 6, Пловдив - 4, в Пещера - 3, Кюстендил - 2, но става въпрос за лекари, които не работят в местната болница, като Мутафчийски уточни и за още болни медици по места, но единични случаи.

Излекувани са 161 души, 8 нови за денонощието, като 5 са от ВМА и 3 – от "Пирогов". 102 са мъже, останалите са жени.

Има 1 починал пациент, с тежки придружаващи заболявания – още от юношеска възраст е имал проблем с белите дробове и операции. С това смъртните случаи са 42. Само Словакия има по-ниска смъртност от България в Европа, подчерта Мутафчийски. Но според него трябва да се натрупат още данни, за да се оформи окончателният процент на смъртност.

Общо 246 души са в болница, 35 са в интензивни отделения, 138 са в София, а 23 са в интензивни отделения в столицата.

Мутафчийски не пропусна да каже, че в църквите нямало проблеми и не вижда от там да дойде увеличение на зараза, но пък отново насочи вниманието към неспазващи ограниченията и тези, които напуснаха София с думите, че очаква увеличение на болните.

Подготвени са текстовете на писмата и заповедите, с които от следващата седмица ще започнат женските консултации и имунизационния календар за децата. Ще става по график, заяви националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Засега обаче свижданията няма да бъдат позволени.

Мутафчийски: Вървим нагоре, има връзка между увеличението на болните и разходките преди седмица

783 вече са потвърдено болните от коронавирус, като от новите случаи за денонощието - 48, 25 са постъпили в болница, като в болници са ...

Още няма резултати от по-масовото тестване на шофьорите на градския транспорт, очакват се такива. А на въпрос на агенция ПИК защо не се изследват шофьори на таксита и че 2/3 от тях били от "Филиповци" и "Факултета", отговорът на Мутафчийски заяви, че акцентът е недопустим, още повече, че Ива Николова така и не представи статистика от релевантен източник за твърдението си.

Проф. Тодор Кантарджиев, началник на Центъра по заразни и паразитни болести, коментира и вече много известното изказване на френския нобелист Люк Монтание, че коронавирусът може да е човешко творение. "В последните години той има доста оригинални виждания - оставям на научната общност да ги прецени. Официални медицински открития за манипулиране на вируса няма. За този вирус имаме повече неизвестни - не сме наясно кога възниква имунният отговор, колко може да ги предпази", обобщи професорът.

По думите на Кантарджиев, тестовете на имуно-златна основа са доста по-добри и точни. Става въпрос за тестове, които откриват антитела. "Търсим клетъчният имунен отговор", добави той, като видя именно в този отговор възможност да се търси ефективно лечение на болестта.

Още: "2,3 млн. заразени с COVID-19 в света, над 595 хил. оздравели и 160 хил. починали"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване