Проф. Георги Чернев: Нитрозамини, лекарства, рак – бизнес за милиарди

12125
Проф. Георги Чернев: Нитрозамини, лекарства, рак – бизнес за милиарди
Снимка: личен архив

Поредна операция що се касае темата "рак" и "нитрозамини" - за това разказва ръководителят на кожната клиника в МВР болница проф. Георги Чернев. Пред Actualno.com той говори по темата:

За каква операция става въпрос, бихте ли бил по-детайлен?

Гигантски базоклетъчен тумор на скалпа при жена, развил се сравнително краткосрочно след прием на телмисартан/амлодипин съдържащ препарат. И двете вещества са описани в листите на FDA (американската агенция по храните и лекарствата) за потенциално контаминирани с нитрозамини препарати:

  • за телмисартана може да се провери ТУК!
  • за амлодипина - ТУК!

В сектора по дерматохирургия на МВР болница беше проведена сложна ротационна напредваща пластика под обща наркоза с прекрасен краен козметичен ефект. Официализирахме и този път операцията в специализираното списание на Португалското дружеството по дерматология и венерология, където споделихме за пореден път тезата относно нитрозогенезата и рака на кожата: ТУК!

Както и в италианския официоз за дерматологична хирургия, меланомна хирургия, хирургична онкология и корективна и естетична дерматология, като този път основно наблегнахме на хирургичната техника: ТУК!

Това е успех за нас като звено и институция и международно признание от висок ранг. Италия и Португалия мислят в една посока с нас, затова и официализират нови идеи в техните издания. Когато официален орган споделя иновации, обикновено това минава през тежки проверки на националните им комисии. Тази информация се оказва важна не само за българските, но и за португалските и италиански пациенти. Налице е известен напредък в преосмислянето на информацията и научните данни за нитрозогенезата и рака.

Още: Рак на кожата и не само заради лекарства: Нови български примери с данни

Нитрозамините отново явно са на дневен ред?

Одитът за нитрозамини продължава в световен мащаб, нитрозогенезата се етаблира като понятие с несравняема до момента клинична значимост: ТУК!

Пациентите и колегите е добре да бъдат информирани. Мнението на топ експертите по света започва да се чува все по-силно: ПРИМЕР ТУК!

Като клиницисти, дерматолозите сме първите, които в световен мащаб установиха ролята на нитрозамините за генерирането и прогресията на рака на кожата. Българският принос тепърва ще влезе като енигматичен за историята на медицината в световен мащаб. Въпрос на време. На практика пациентите се намират в едно непрекъснато, слабо контролирано проспективно проучване, което касае приема на субстанции, които не са обозначени, но и не са били обозначавани и в миналото на опаковките на медикаментите. Така е и сега. Резултатът е ракова пандемия, която слабо се тематизира, фокусът се измества от важните за съществуването ни проблеми. А на практика ракът се оказва до голяма степен контролирано явление. Когато се стопира перманентно контакта с карциногени, честотата му рязко спада.

Още: Връзката между лекарства и развитие на рак: Нови научни статии, изготвени от български специалисти

Разрешавайки (като обществена нагласа) на карциногените да бъдат приемани от над 5 милиарда пациента (ежедневно) в рамките на лекарствения прием (но и храната) или така наречената екзогенна лекарствена нитрозогенеза, ние "позволяваме на рака да цъфти".

Налагането на принудителна търпимост на карциногени в лекарствата не би следвало да се позволява, въпреки че е за някого желан сценарий. Регулаторите и производителите комуникират по темата вече 5 години, но резултат няма.

Прогнозируемите резултатите за честотата на меланомите и кератиноцитните ракови форми главоломно расте, експоненциално на полимедикацията и поликонтаминацията с некласифицируем към момента брой и вид нитрозамини, така наречените NDSRIs (nitrosamine drug substance related impurities).

Самосъзнанието на пациентите по темата е притъпено. Събуждането е задължително, защото летаргията е самоунищожителна. Именно поради тези споменати факти показваме страничните ефекти, които възникват след прием на сартани и калциеви антагонисти, пардон, на нитрозамини с лекарствата.

Има ли решение на проблема?

Щом има проблем, винаги има и решение. Пълна елиминация на нитрозамините от лекарствените продукти, регионален контрол на национално и интернационално ниво на всяка една партида медикаменти и официализиране на тези данни в официален, достъпен за пациенти, лекари и регулаторите сайт. Това ще генерира спокойствие за всички звена. Необходими са "сертификати за чистота на продукцията" на всяка партида лекарства. Това е и въпрос на национална сигурност, имайки предвид и демографската криза , в която се намираме.

Когато превенцията спрямо общоизвестните/общоприетите за генерирането на кожен рак фактори отказва, а резултатът е прогресивно нарастване на неговата честота, логично би било по метода на елиминиране - да се отстранят следващите потенциално значими индуктори на рака, нитрозамините.

Който все още вярва, че нерегламентираният прием на карциногени в лекарствата има благоприятно действие върху организма и генома на клетките - нека ги приема. Всичко все пак е въпрос на индивидуален избор. Включае и това да бъдем здрави.

Още: Пиеш лекарства с натрупване, застрашен си от рак: Говори проф. Георги Чернев

Как се развива дерматохирургичният сектор на МВР болница, проф. Чернев?

С бързи темпове. В процес на обновление сме. Дерматохирургичният сектор на МВР болница проведе отново уникална операция на скалпа на пациентка с (вероятно) медикаментозно тригериран гигантски тумор. Операцията е без аналог като сложност за проведена такава на национално ниво, но и интернационално ниво.

Резултатите са повече от красноречиви. Дерматохирургичният сектор на МВР болница изгражда реномето си от години, претърпя някои метаморфози с течение на времето, което е нормално, но в момента за първи погледите на всички са насочени в една посока. Имаме пълната подкрепа на ръководството по всички важни точки, касаещи оптимизирането на работата. Резултатите са показателни. Това дава надежда. Кадровият потенциал е налице и това е най-важното. Материалната база е в крайна фаза на обновление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Електромобили ще транспортират пациенти на ВМА (СНИМКИ)

Расте броят на заразените с коклюш, но причина за паника няма

Коронавирусът в България: Само в 2 области има нови случаи

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com