Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Христо Хинков сигурен, че следващият здравен министър няма да е милостив към "Пирогов"

19 февруари 2024, 08:30 часа • 2452 прочитания

„Не мога да кажа кой ще бъде следващият министър, защото не ги назначавам аз. Все още има политически консултации за назначаването на нов здравен министър“. Това заяви здравният министър проф. Христо Хинков пред bTV. 

Още:Министър Хинков разочарован: Здравеопазването се задъхва заради партийни интереси

Проф. Хинков не знае и дали ще има ротация, която да се осъществи на 6 март.

Да не се спекулира с институцията "Пирогов"

Той ще направи всичко възможно следващият здравен министър да продължи добрата политика в сферата на здравеопазването. В „Пирогов“ да не се надяват, че следващият министър ще бъде милостив и толерантен. Директорът на „Пирогов“ има широк гръб в политиката, посочи здравният министър.

Оказван ли му е натиск?

Проф. Христо Хинков призова да не се спекулира с институцията „Пирогов“. Той се оплака и от натиск, че е бил помолен от премиера Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел да не сменя директори на болници. Трябва да се види до каква степен болниците се управляват обективно. Една голяма част от държавните болници са в лошо финансово състояние, изтъкна здравният министър. Той добави още, че изпълнителна агенция „Медицински надзор“ се занимава с несвойствени функции.

По-късно през деня по време на брифинг премиерът акад. Николай Денков отговори на думите на здравния министър проф. Христо Хинков: "Казах му да помисли дали е подходящо да го направи, не съм му забранил да го прави. Аргументът е сравнително ясен и разбираем - когато един министър вече е казал, че си тръгва, стои въпросът дали трябва да решава кадрови проблеми", подчерта премиерът.

Изграждането на Националната детска болница

За изграждането на Националната детска болница, проф. Хинков обясни, че планът за болницата е съставен, като единствено от Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) се очаква да се разреши въпросът коя фирма трябва да започне събарянето на старите сгради за изграждането на бъдещата детска болница.

Той посочи, че поне 2 години ще са необходими за изграждането на Националната детска болница. За съжаление обаче се забавя нейното изграждане, коментира още здравният министър.

Още: Здравният министър твърдо напуска след ротацията

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес