Проф. Кантарджиев е против отпадането на всички противоепидемчини мерки

2715
Проф. Кантарджиев е против отпадането на всички противоепидемчини мерки
Снимка: БГНЕС

Трябва да бъдат разработени нови ковид ваксини, срещу новите варианти, а не да се удовлетворяват исканията на някои фирми за втори бустер от сегашните ваксини. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столична община. КАКВО ЗАЯВИ ДОЦ. АНГЕЛ КУНЧЕВ ПРЕД ACTUALNO.COM ПО ВЪПРОСА - ВИЖТЕ ТУК!

Според професор Кантарджиев е особено важно неваксинираните възрастни хора да се имунизират през лятото, за да не се стигне до ново натоварване на болничната ни система наесен.

Сега разбират от ракети, но преди това разбираха от бактерии, вируси и епидемии

Критикуват обикновено тези, които нищо не правят. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, който беше част от Националния оперативен щаб, а ...

Носенето на предпазни маски в градския транспорт трябва да остане и след приключването на извънредната епидемична обстановка, каза още Кантарджиев пред БНТ.

С настъпването на пролетта броят на случаите на коронавирус намалява, а и варианта ВА2 на Омикрон, с който се заразяват около половината от заболелите, не протича толкова тежко, колкото предишните щамове, но опасността все още не е преминала напълно, предупреди той.

"Дезинфекцията трябва да остане. Културният човек 12 пъти средно си мие ръцете на ден. Отстояние, когато има опасност от респираторни заболявания и маските - в градския транспорт маските трябва да останат. И първото най-важно нещо – който е болен - смърка, киха, кашля или има температура, да си остане вкъщи, а не да се прави на герой и да върши величия." - каза проф. Кантарджиев.

Той изтъкна, че много здравни специалисти не са съгласни с отмяната на извънредната обстановка и това трябва да се вземе предвид.

Управляващите слагат край на извънредната епидемична обстановка

Управляващата коалиция отменя извънредната епидемична обстановка, но се запазва правото на здравните власти да въвеждат базисни противо...

Кантарджиев призова здравния министър да излезе пред обществото заедно с експертите, с които работи, и да каже конкретно какво предстои от 1 април след отпадането на извънредната епидемична обстановка, защото в момента се чуват различни позиции.

С тестовете, които останаха след края на масовото тестване в училище, властите могат да проверяват бежанците от Украйна или да ги насочат към мероприятия, свързани с много хора, каза още той.

Професор Кантарджиев призова здравните власти да помислят как да запазят допълнителното заплащане на медиците "на първа линия" и след края на извънредната обстановка. Той подчерта, че справянето с големия дисбаланс при възнагражденията на лекарите ще доведе до укрепване на здравната система, което пък ще подобри условията за лечение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване