Проф. Начев се оправда с проф. Миланова за законността в Медицинския университет

10569
Проф. Начев се оправда с проф. Миланова за законността в Медицинския университет
Снимка: БГНЕС

Да, подписах заповед за освобождаване на проф. Вихра Миланова като ректор на Медицинския университет в София. Това заяви проф. Генчо Начев, председател на Общото събрание на Медицинския университет.

Относно това дали Общото събрание, на което е взето решението за освобождението на Миланова, е законно, Начев отговори, че съдът преценява. Той обясни пред БНТ, че е свикал Общо събрание заради искане от общо 124 членове на това събрание. Събранието може да се свика, ако 101 членове поискат – от общо 400 членове. Трима души, които първоначално са поискали да има събрание, са оттеглили впоследствие подписите си.

Запорират сметките на Медицинския университет

Министерство на образованието спира днес финансирането на Медицинския университет в София. Това заяви ресорният министър Меглена Кунева...

На Общото събрание имаше 320 души – никога досега, докато съм председател, не е имало толкова членове. Кворумът е 256 души, поясни Начев. Той обаче призна, че на интернет страницата на Медицинския университет не е публикувана поканата за събранието, но това можело да направи само проф. Миланова. Предложих да няма събрание заради този пропуск, но 297 членове поискаха да има събрание и то беше проведено, уточни Начев. Според досегашните данни за отзоваването на проф. Вихра Миланова от длъжността ректор са гласували 263-ма от присъстващите, 58 са били против и 10 от бюлетините са били невалидни.

Припомняме, че на мястото на Миланова беше назначен проф. Виктор Златков. Той беше наречен шурей на Бойко Борисов, но Борисов отрече това във Facebook. Проф. Златков задържа документите по избора си от Общото събрание и ги предаде едва вчера (17 октомври). Министерството на образованието разпореди проверка относно законността на събранието заради провеждането му на закрито и информацията, че в гласуването са участвали подставени лица, които нямат право на глас. Освен това самото провеждане на заседанието и решенията от него се обжалват в съда от сваления ректор Вихра Миланова.

Драмата с ръководството на Медицинския университет тръгна, след като одит на образователното министерство показа, че предишният ректор Ваньо Митев е вършил фрапиращи нарушения. Сред най-драстичните засечени нарушения са незаконосъобразно сключвани договори за обучение в чужбина, заради което ръководството на университета трябва незабавно да прекрати изнесеното обучение на студенти в центрове в Швейцария и Германия, както и за образователен франчайз в Кипър. Освен това е имало нарушения с приемане на чужди студенти в университета – срещу такси в размер на хиляди евро. Има нарушения и относно заплатите - професор на пълен щат и такъв на половин щат са вземали около 1820 лева месечно. В същото време шофьорът на Митев е получавал по-висока от професорските заплати. Ректорът е бил с основна заплата малко над 5 000 лева, но бруто е получавал 8 900 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване